IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия започва извънредно разпродаване на валута

Рублата вече поевтиня с 10% на годишна база до петък

11:02 | 10.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Русия обяви във вторник, че ще започне да разпродава чуждестранните си валутни резерви предсрочно, след като сривът в цените на петрола направи рублата най-лошо представящата се валута в световен мащаб, информира Bloomberg.

Този ход е насочен към „увеличаване на предвидимостта в действията на паричните власти и намаляване на нестабилността на финансовите пазари на фона на значителните промени в световния петролен пазар“, се казва в съобщение на уебсайта на институцията.

Руските политици се подготвят за период на продължителни ниски цени на петрола, след като Кремъл започна ценова война със Саудитска Арабия, за да избегне намаляване на добива. От Министерството на финансите заявиха в понеделник, че Фондът за национално благосъстояние в страната на стойност 150 милиарда долара може да помогне на бюджета да издържи десетилетие на цени на суровия петрол от 25 долара за барел.

Също така от Министерството на финансите заявиха в понеделник, че ще започнат да продават чуждестранна валута, ако цените на петрола останат под 42,40 долара за барел. Първоначално купуването на местна валута трябваше да започне през следващия месец. От  централната банка заявиха, че ще продават валута от собствените си резерви и изразиха готовност да използват допълнителни инструменти за поддържане на финансовата стабилност.

До вторник централната банка редовно купуваше чуждестранна валута от името на Министерството на финансите за правителствения фонд за „черни дни“. Ако цените на петрола останат под нивото от 42,40 долара, министерството ще използва този фонд за осигуряване на средства за бюджетните разходи.

Рублата вече поевтиня с 10% на годишна база до петък. Минути след 11 ч. българско време във вторник рублата поевтинява до 72,231 рубли за долар.

Руските държавни ценни книжа, деноминирани в местна валута, бяха сред любимите на инвеститорите на развиващите се пазари през 2019 г. Притежателите на облигации предпочитат да не се фокусират върху санкциите срещу страната, а да наблегнат на валутните й резерви от половин трилион долара и това, че тя притежава една от най-ниските дългови тежести сред големите икономики.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 3
ria2020
преди 4 години
Те няма и как да продават долари в голямо количество щото почти нямат вече , превалутираха си резервите в евро и злато , доларите са малко в кошницата , а американските ДЦК май направо ги занулиха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Мислех да ходя за тапети, ама ще мина през Тавекс за рубли, хем по-евтино, хем по-ефектно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 13
khao
преди 4 години
а къде в статията пише че ще продават долари ? ще продават юани ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 12
ratten
преди 4 години
сега да не решат внезапно и китайците да продават $$$ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още