IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция неочаквано понижи основната лихва до 9,5%

Причините са в понижената несигурност и отчетеното подобрение по отношение на индикаторите за рисковата премия на страната

16:01 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Турция неочаквано понижи основната лихва до 9,5%

Централната банка на Турция неочаквано понижи основния лихвен процент. Причината, изтъкната от гуверньора на финансовата институция Ердем Башчъ, е в понижените „индикатори за рисковата премия“, пише Bloomberg.

Централните банкери орязаха едноседмичната лихва по репо операциите с половин процентен пункт до 9,5%. Базираната в Анкара институция запази овърнайт лихвата по кредитите на 12% и овърнайт лихвения процент по депозитите на 8 на сто. Всички анкетирани от агенцията икономисти не очакваха промяна в нито една от трите лихвени ставки.

„След като в последно време несигурността се понижава, а индикаторите за рисковата премия се подобряват, пазарните лихвени проценти по всички срочни структури спаднаха“, гласи официалното становище на Централната банка на Турция.

През април Башчъ сигнализира за евентуални „премерени стъпки“ за улесняване достъпа до кредит. Централните банкери бяха поставени под натиск от властта да понижат лихвите по кредитите, след като през януари се наложи да повишат ставките, за да осигурят подкрепа за курса на лирата.

От покачването на лихвата до днес рискът на Турция, измерен чрез 5-годишните суапове за защита от неплатежоспособност, е спаднал със 71 базисни пункта до 186 пункта, показват данни на Bloomberg.

Турската лира заличи печалбите след решението на банката. Местната валута поевтинява с 0,2% до 2,0984 лири за един долар. Доходността по 2-годишните турски облигации към момента е 9,05%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още