IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция понижи основния си лихвен процент до 10,75%

Междувременно инфлацията се ускори по-бързо от очакваното за втори пореден месец, достигайки 12,2% през януари

15:05 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Централната банка на Турция отново понижи основния си лихвен процент. Комитетът по паричната политика намали референтната институционална лихва за шести пореден път в сряда до 10,75% от 11,25%, информира Bloomberg.

Последният ход на централната банка доведе реалния лихвен процент на Турция до ниво от минус 1,4%. Въпреки последните пет кръга на облекчаване от юли насам волатилността на лирата се увеличи, а геополитическите противоречия създават безпокойство сред инвеститорите. Турската валута е поевтиняла с около 3% спрямо долара през последния месец. т т

Притеснени от понижението в стойността на лирата, турските власти затрудняват достъпа на чуждестранните инвеститори до турските пари, като намаляват сумите на валутните суапове и сделки с деривати, които банките могат да сключват с нерезиденти. Централната банка също така разпродава долари от резервите си.

„Тъй като лирата показва значителна слабост през последните седмици, въпреки разпродаването на валута от страна на централната банка, мисля, че това решение е ключово“, казва Тимоти Аш, стратег в BlueBay Asset Management.

Противно на мисленето на повечето икономисти и централни банки, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган смята, че по-ниските разходи по заемите са по-ефективни за забавяне на ценовия ръст и многократно е казвал, че лихвите ще спаднат до едноцифрени числа през тази година.

„Въпреки спадането на лихвените проценти валутният курс не е отбелязал значителна промяна, инфлацията не е излязла извън контрол, пазарите не са изпитали сериозни вълнения, нито е имало други затруднения“, каза Ердоган, цитиран от държавната агенция Anadolu Agency.

Междувременно инфлацията се ускори по-бързо от очакваното за втори пореден месец, достигайки 12,2% през януари. Централната банка очаква ръстът на цените да остане висок през първото тримесечие на ниво от около 11,5%, преди да започне да намалява и да спадне до едноцифрено число през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още