IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция предостави подкрепа за лирата

Институцията и Министерството на финансите ще продадат долари на държавни компании, внасящи енергийни стоки

16:37 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Турция предостави подкрепа за лирата

Централната банка на Турция засили защитата за лирата. Институцията взе решение да задоволи търсенето на чуждестранна валута от страна на някои държавни компании извън спот пазара, предава Bloomberg.

В изненадващо изявление, качено на сайта, базираната в Анкара банка съобщава, че тя и Министерството на финансите ще продадат долари на държавни компании, внасящи енергийни суровини. Ходът е насочен към намаляване на търсенето на чуждестранна валута на спот пазара, след като турската лира поевтиня до рекордно дъно спрямо американския долар по време на търговията днес.

Преди решението си Централната банка на Турция позволи на лихвения процент по овърнайт репо операциите на междубанковия пазар да се покачи до 11,24%, което е близко до максимума на основния лихвен процент. Ставката е по-висока в сравнение с нивото от 10,73 на сто, отчетено на 11 декември.

Държавните компании се нуждаят от близо 1,3 млрд. долара, за да осъществят месечния си внос на газ и петрол. Според Goldman Sachs решението на Централната банка на Турция се явява ефективна подкрепа за лирата.

Днес турските пари отстъпиха до рекордно ниските 2,4146 лири за един долар. Турската валута заличи загубите след съобщението на централната банка. Към 16:32 часа българско време един долар се разменя за 2,3607 лири.

Само тази седмица лирата поевтиня с повече от 3%, с което се превърна във втората най-зле представяща се валута сред развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка след руската рубла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още