IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция увеличи лихвите по кредитните карти

Институцията променя метода за определяне на лихвените проценти за трансакции с кредитни карти, като продължава да затяга политиката

13:33 | 31.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Турция промени метода за определяне на лихвените проценти за трансакции с кредитни карти. Това ще доведе до увеличаване на разходите за потребителите, съобщава Bloomberg.

Месечният максимален лихвен процент ще бъде определят он 1 ноември, като се добавят 55 базисни точки към референтно ниво, изчислено с помощта на среднопретеглените лихвени проценти на кредиторите, съобщава турската централна банка.

Това ще доведе до ръст на месечния лихвен процент до 1,46% от 1,25%, а при трансакциите в чуждестранна валута - до 1,17% от 1%.

Това е поредният ход на паричната власт, с който се затяга политиката през последните месеци, след изненадващото увеличение с 2 процентни пункта на референтния лихвен процент през септември.

Среднопретеглените разходи за финансиране са се увеличили с повече от 6 процентни пункта от средата на юли, но това не спря спада на лирата, отбелязва информационната агенция.

Обемите на вътрешните трансакции с кредитни карти възлиза на 464,5 милиарда лири (55,7 милиарда долара) през първата половина на 2020 г., като се увеличава с 4,1% в сравнение със същия период на миналата година, показват данните от Истанбулския център за междубанкови карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още