IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Унгария наближава лимитите на възможностите си за стимули

Очаква се възстановяването да бъде по-бавно от първоначално прогнозираното

21:10 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Възстановяването на Унгария от пандемията от коронавирус вероятно ще бъде по-бавно от очакваното досега, съобщиха двама източници от централната банка на страната пред Ройтерс, като добавиха, че банката се доближава до своите граници с инструменти за стимулиране на икономиката.

Източниците съобщиха, че по-ранните надежди за V-образно възстановяване са попарени, след като данните от второто тримесечие показват, че икономиката на Унгария се е свила с 13,6% на годишна база. Това е почти двойно повече спрямо прогнозата на централната банка от юни.

Централната банка на Унгария намали базовия си лихвен процент с общо 30 базисни пункта до 0,6% през юни и юли и повтори прогнозата си за икономически растеж през 2020 г. от 0,3% до 2%,  докато икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха свиване от 4% до 5%.

Оптимистичната прогноза на банката и надеждите за бързо възстановяване се основаваха на две основни предположения, че държавните инвестиции ще смекчат удара върху икономиката и че може да се избегне втора вълна на пандемията, казват източниците. Те заявиха още, че сега банката ревизира прогнозата си за БВП.

„Предполагахме, че инвестициите, особено държавните, ще се усетят, но второто тримесечие се оказа наистина лошо“, каза един от източниците. „Чувството ми е, че тази година може да очакваме икономически спад от 5 до 7%“, добави той.

Премиерът Виктор Орбан заяви в петък, че Унгария трябва да предприеме стъпки за рестартиране на икономиката.

Правителството на Орбан похарчи стотици милиарди форинта тази година за програмата за запазване на  работните места и за закупуване на медицинско оборудване, необходимо по време на пандемията. Властите отбелязват също, че са готови на допълнителни мерки, които биха могли да увеличат бюджетния дефицит до 7% - 9% от БВП.

Унгария регистрира 459 нови случая на коронавирус в петък, което най-високият брой положителни проби, отчетени на дневна база, от избухването на пандемията, довела до 621 смъртни случая в страната.

Централната банка започна програма за количествени улеснения в размер на 1 трилион форинта (3,3 милиарда щатски долара), схема на стойност от 1,5 трилиона форинта за предоставяне на евтини заеми на малкия бизнес и програма за изкупуване на корпоративни облигации от  450 милиарда форинта в помощ на по-големия бизнес.

„Въз основа на настоящите ни данни ние сме почти на границата“, каза вторият източник, запитан за пространството за маневриране на банката. „Програмата за количествени улеснения продължава, а в схемата за евтини заеми все още има достатъчно финансиране“, добави той

Въз основа на последния отчет, компаниите са получили 467 милиарда форинта финансиране по схемата, като много от тях са избрали да рефинансират по-скъпи заеми, изтеглени по-рано.

„Централната банка има място да увеличи размера на тези програми за отпускане на заеми, но каква полза от това, ако дори текущата сума не е изчерпана? Търсенето нараства много предпазливо и банките са по-консервативни “, каза един от източниците.

Централната банка отхвърли по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент, като единият източник заяви, че всяко облекчаване на лихвените проценти сега е „абсолютно табу“.

Маневреното пространство на банката също е ограничено от високата инфлация, отчетена на върха на целевия диапазон от 2% до 4% през август и подновеното поевтиняване на форинта след, публикуването на по-лошите от очакваното данни за БВП през второто тримесечие.

„Следващата година все още ще бъде трудна и не можем да знаем какво носи втората вълна и колко дълго ще продължи“, каза единият от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още