IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Великобритания ще финансира директно външния дълг

Властите все още смятат да разчитат предимно на пазарите за осигуряване на финасиране

13:51 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство се превърна в първата държава, която ще се възползва от възможностите на централната си банка за финансиране на непосредствените правителствени разходи за борбата с коронавируса, като Английската централна банка пряко ще финансира временните нужди за разходи на държавата.

Правителството на Великобритания заяви, че ще заеме директно от централната банка на страната средствата, от които се нуждае, за да подкрепи икономиката на страната през пандемията от коронавирус, информира Bloomberg.

От Министерството на финансите заявиха в четвъртък, че увеличават дългогодишния овърдрафт "Начини и средства", който ще бъде използван, ако е необходимо да се изглади паричния поток и да се поддържа функционирането на пазарите.

Въпреки че обикновено буферната сума в овърдрафта е само около 400 милиона паунда (500 милиона долара) по време на финансовата криза кабинетът увеличи възможностите си за овърдрафт до 19,9 млрд. паунда.

Този ход, макар да беше отбелязан като временен, ще предизвика спекулации сред инвеститорите и икономистите, че паричната и фискалната политики ще са по-синхронизирани от всякога, за да съживят икономиката.

А едва на 18 март управителят на централната банка Андрю Бейли заяви, че прякото финансиране на правителството не е необходимо, тъй като кабинетът можел да продължи да получава парите си от пазара на облигации.

Сега изглежда, че кабинетът се нуждае от допълнителния буфер. И докато по време на финансовата криза през 2008 г. овърдрафтът бе разширен до 19,9 милиарда паунда, до каква степен ще бъде този овърдрафт сега, не е ясно.

Правителството все още възнамерява да използва пазарите като основен източник на финансиране, а Великобритания вече удвои емитирането на държавни облигации през този месец.

„Правителството се нуждае от допълнителни 130 милиарда паунда през настоящата фискална година заради големите разходи за спасителните си усилия и удара върху данъчните приходи от икономическия спад“, заявиха от Института за фискални изследвания. Така общите нужди на властите от финансиране ще възлизат на над 290 млрд. паунда, или около 13% от брутния вътрешен продукт.

Мерките, които вече са обявени, включват пакет от средства за изплащане на 80% от заплатите на служителите, помощи за самонаетите лица и безвъзмездната помощ за служителите в малки предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още