IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки не могат да ни спасят от изменението на климата

Броят на екстремните метеорологични събития се е утроил през последните 40 години

17:01 | 25.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Не може да се очаква, че централните банки ще спасят света от изменението на климата, посочват от Банката за международни разплащания. От институцията вместо това призовават за глобална координация, варираща от правителствена политика до финансова регулация, предава Ройтерс.

Документ с оперативно заглавия „Зеленият лебед“, издаден от банката, предупреждава за потенциалните разрушителни ефекти на климатичните промени върху световната финансова система.

Броят на екстремните метеорологични събития се е утроил през последните 40 години. Около 44% от финансовите загуби, причинени от такива събития, са в САЩ, 8% - в Азия, а в Африка процентът стига до 3.

"Мисля, че наблюдаваме нещо, което може да стои зад следващата системна финансова криза", казва Луис Авазу Перейра да Силва, един от авторите на документа.

Ако по-екстремните климатични сценарии започнат да се реализират, централните банки, изиграли жизненоважна роля във финансовата криза, може да бъдат помолени да се включат като „спасител на климата от последна инстанция“.

„Няма сребърен куршум", предупреждава Перейра да Силва. "Централните банки няма да спасят света отново", добавя той.

Ръководителят на Централната банка на Франция - Франсоа Вилерой де Галхау, допълва, че изменението на климата трябва да бъде част от всички икономически и прогнозни модели.

В документа се посочва, че настоящото регулиране, основано на капиталовите изисквания за банките, няма да бъде в състояние да смекчи катастрофалния ефект от изменението на климата върху финансовата система.

Вместо това са необходими нови системи от политики, включващи координация между действията на правителства и централни банки. Това обаче ще изисква безпрецедентна международна координация в момент, когато глобалната рамка за финансиране е „сериозно компрометирана“, казва се в доклада.

Регулаторите наблюдават рисковете, като използват исторически данни и предположения, които сега „до голяма степен са ирелевантни за определянето на бъдещи рискове, свързани с климата“. Следователно оценката на рисковете изисква преосмисляне на сегашния подход. Това отчасти вече е започнало във финансовата общност чрез разработването на базирани на сценарии методологии за управление на риска.

„Промените в климата представляват безпрецедентни предизвикателства пред човешките общества и нашата общност от централни банки и надзорни органи не може да се счита за имунизирана срещу рисковете“, казва Вилерой де Галхау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
А кой идиио.т въобще си мисли че централните банки може да ни спасят от каквото и да било?Те не са спасители а инструменти за създаване на зависимости и задлъжняване на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
г-н Митев може да се изкаже тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
Hermes73
преди 4 години
С действията си след 1971 година ЦБ-тата са главните виновници за ускореното унищожаване на екосистемата.Създадените трилиони и трилиони долари стимулираха нездравословен разтеж на човешката популация и потреблението й.Ще се плати висока цена за това..................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
Изводът е, че банкерите не са климатици...предлагам да се шокираме и да теглим по един кредит....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Създава се грешно впечатление , че следващата финансова криза ще настъпи в следствие от промени в климата . Е нямате толкова време ! Обратното е по- вярно , че кризата ще е толкова голяма , че може да промени климата измествайки оста на въртене на Земята .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още