IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да се откажат от експозициите си към въглеводороди

Водещите световни централни банки притежават над 12 млрд. долара в облигации и акции на компании, свързани с въглищната индустрия

15:03 | 08.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Водещите централни банки в света трябва да премахнат активите на компании, занимаващи се с добив и преработка на въглища, от своите баланси и да определят правила, които възпират финансовата система от финансиране на замърсяващи околната среда индустрии, коментират от New Economics Foundation, цитирани от Bloomberg.

Доклад на базирания в Лондон мозъчен тръст посочва, че централните банки в еврозоната, САЩ, Великобритания , Япония, Китай и Швейцария притежават над 12 млрд. долара в облигации и акции на компании, свързани с въглищната индустрия.

"Ако погледнете САЩ, Япония или Китай, те очевидно имат огромно количество електроцентрали на въглища и това вероятно е отразено в балансите на техните централни банки", казва Франк ван Лервен, икономист от NEF.

Докладът се фокусира върху въглищата като най-голям източник на емисии на парникови газове. В документа се отбелязва, че използването им за производство на електроенергия ще трябва да бъде сведено почти до нула до 2050 г., за да се спази целта за годишно повишение на температурата под 1,5 градуса по Целзий.

"Намаляването на експозицията към въглищни акции е много лесно за централните банки", казва ван Лервен. "Ако централните банки искат да дадат добър пример и да практикуват това, което проповядват, тогава трябва да започнат с отказването от въглищата", добавя той.

Това не означава, че централните банки са само безучастни наблюдатели. Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард се ангажира да проучи начините за справяне с изменението на климата по време на прегледа на институционалната стратегия. В Мрежа за по-зелена финансова система (NGFS) ЕЦБ работи с повече от 50 други централни банки по проучване на потенциални решения, които могат да се приложат през паричната политика.

От решаващо значение за всяко действие е да се работи внимателно, казаха от NEF.

"Не искате да задействате страховете на инвеститорите, като обявите утре, че напълно премахвате въглищата от баланса си", казва ван Лервен и добавя: "Централните банки трябва да внимават и да управляват този процес постепенно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още