IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в Югоизточна Азия – с координиран отговор на коронавируса

Инициативата е на Централната банка на Индонезия

20:45 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Пери Уорджийо, управител на Централната банка на Индонезия. Снимка: Bloomberg</div>
<div>
	&nbsp;</div>
Пери Уорджийо, управител на Централната банка на Индонезия. Снимка: Bloomberg
 

Ръководителите на водещите централни банки в Югоизточна Азия са се съгласили да координират усилията си за стабилизиране на икономиките в региона след удара от пандемията от коронавирус, информира Bloomberg, позовавайки се на изказване от управителя на централната банка на Индонезия.

Гуверньорът на Индонезийската централна банка  Пери Уорджийо каза пред репортери в онлайн брифинг във вторник, че ден по-рано е провел разговори с представители на пет централни банки в региона.  Мерките "все още се обсъждат", каза Уорджийо и добави: "но това показва, че действаме координирано в региона".

Централните банки в Югоизточна Азия намаляват лихвените проценти, повишават ликвидността на пазара и въвеждат различни програми от стимули в техните икономики с цел предотвратяване на влиянието на пандемията от коронавирус. Само през изминалата седмица  централните банкери на Сингапур и Тайланд заявиха, че очакват икономиките на страните им да се свият през тази година, а от Световната банка предупредиха, че Малайзия може да бъде следващата.

Официалните представители на институциите са обсъдили възможността за използване на ресурсите на Международния валутен фонд, нуждите от финансиране на нововъзникващите пазари и различните предизвикателства и отговори на кризата във всяка страна, заяви Бенджамин Диокно, управител на Централната банка на Филипините.

"Това беше много полезна обмяна на мнения", каза Диокно. "Ние се съгласихме да се консултираме редовно помежду си в този момент, когато действителната среща лице в лице между ръководителите на централните банки на АСЕАН-5 е невъзможна заради коронавирусната криза", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още