IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Евънс: Едно-две повишения на лихвите през 2018 г. са разумни

Търговските спорове все още не са се превърнали в сериозен проблем за американската икономика, смята президентът на Федералния резерв на Чикаго

20:35 | 09.08.18 г.
<p>
	Президентът на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Евънс.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Евънс. Снимка: Ройтерс

Американската икономика се представя „много добре“ с траен растеж, който открива пътя за едно или две повишения на лихвените проценти през 2018 г., смята президентът на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Евънс.

“Може да има едно или две повишения“ след вдигането на лихвените проценти през април и юни, казва Евънс, който през декември се противопостави на решението на комисията по определяне на политиката на Фед за повишаване на лихвите.

Според Евънс „изключително силното“ представяне на икономиката му е вдъхнало увереност, че инфлацията ще остане в рамките на или дори леко ще надвиши целта на Фед от 2%. В същото време безработицата ще остане ниска, а ръстът на БВП ще се запази в рамките на 2,5%-3% най-малко до догодина.

„Това наистина е много добър период за икономиката и паричната политика“, казва Евънс в интервю за Ройтерс в централата на Федералния резерв на Чикаго. Той допълва, че американската централна банка е в положение да повиши леко лихвите, без това да доведе до ограничаване на растежа и заетостта или до повишаване на цените.

Миналата седмица Фед определи икономиката на САЩ като „силна“, с което засили пазарните очаквания за повишаване на лихвите през септември и декември, въпреки критиките в последно време на президента Доналд Тръмп, че по-високите лихви може да подкопаят политиките му.

„Трудовият пазар е в добро състояние. Счетоводните баланси на домакинствата изглеждат добри. Компаниите са оптимистично настроени...Глобалната икономическа среда изглежда наистина доста добра“, отбелязва Евънс.

Дори търговските спорове, които предизвикват опасения от повишаване на митата и нарушаване на световните снабдителни вериги, все още не са се превърнали в достатъчно сериозен проблем, който да промени тези положителни перспективи.

Според Евънс търговският спор е добавил елемент на несигурност, който може да забави някои инвестиции на бизнеса, но допълва, че това е било компенсирано от корпоративния ентусиазъм по отношение на намаляването на данъците и дерегулацията и от новите разходи на администрацията на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още