IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната бележи най-слабата си активност от март 2021 г.

През декември индексът на мениджърите по поръчките достига 53,3 пункта, забавен от свитата активност в сектора на услугите и в производството

15:54 | 05.01.22 г.
<p>
	Служител поставя батерия в електромобил.<em> Снимка:&nbsp;</em><em>Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Служител поставя батерия в електромобил. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Активността в частния сектор в еврозоната е отбелязала най-слабия си ръст през декември миналата година, считано от март 2021 г., пише Trading Economics.

През последния месец на 2021 г. индексът на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната на IHS Markit е бил на ниво от 53,3 пункта. Резултатът е малко под първоначалните прогнози за 53,4 пункта и под ноемврийските нива от 55,4 пункта. Това е най-слабото подобрение на активността в частния сектор, считано от март 2021 г.

le le

Източник: Trading Economics

Причина за него е забавянето на активността в сектора на услугите и на производството, предизвикано от ръста на новозаразените с коронавирус и продължаващите проблеми с веригите на доставки.

Данните показват, че индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите в еврозоната е достигнал 53,1 пункта през декември спрямо ноемврийските 55,9 пункта. За сравнение – прогнозите бяха за ниво от 53,3 пункта през последния месец на 2021 г. Това е най-бавното увеличаване на показателя от осем месеца насам.

Индексът на мениджърите по поръчките в производството е достигнал ниво от 58 пункта, като е налице лек спад спрямо ноемврийските 58,4 пункта.

Търсенето на стоки и услуги сред страните членки на еврозоната е нараснало с най-бавния си темп от март, докато темпът на откриването на нови работни места също е достигнал седемесечно дъно. Забавянето на работата продължава десети последователен месец. Производствените цени са нараснали с рекорден темп за втори път през 2021 г. Предишният такъв скок в цените бе отбелязан през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още