IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната се възстановява с най-бързия темп от над 20 години

Производството е спаднало, като много фирми обвиняват проблемите с веригата на доставки, които засягат производството

17:12 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическият скок след блокадите в редица страни в Европа се засили през юли, но бизнесът предупреди за заплахи за перспективите под формата на недостиг на суровини, забавяне на доставките и нарастващи разходи, пише Bloomberg.

Месечната мярка на IHS Markit за активността на частния сектор в еврозоната скочи до 60,6 пункта от 59,5 пункта през юни, най-високата от повече от две десетилетия. Според проучването заетостта също се е увеличила. 

маркит маркит

Това е най-силният ръст на активността в частния сектор от юли 2000 г., тъй като икономиката на блока продължи да се възстановява след ограниченията заради COVID-19. 

Подобрението в бизнес активността обаче се дължи изцяло на сектора на услугите. Производството е спаднало, като много фирми обвиняват проблемите с веригата на доставки, които засягат производството.

Нарушаването на доставките е един от големите проблеми на годината на фона на скока на търсенето, тъй като икономиките се възстановяват от пандемичните ограничения. Борбата за увеличаване на производството след рецесията през 2020 г. доведе до недостиг за множество индустрии, като полупроводниците са сред най-известните примери.

Това води до по-високи разходи за бизнеса, които мнозина прехвърлят на клиентите. Продажните цени се повишиха с почти рекордни темпове през юли, което може допълнително да подхрани опасенията за инфлацията в региона, която излиза от контрол.

Другият риск за перспективите е вирусът, чийто делта вариант увеличава броя на новите случаи в целия континент. Доверието на бизнеса според проучването на Markit спадна през юли, като за това беше обвинен последният скок на заразените с коронавирус.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че пандемията „продължава да хвърля сянка“ върху икономиката. Тя също така отбеляза, че „трябва да се извърви дълъг път, преди да се компенсират щетите за икономиката, причинени от пандемията“.

Тя говори след политическа среща, на която ЕЦБ повтори обещанието си да продължи да предоставя парични стимули, обещавайки да не оттегля преждевременно подкрепата.

В отделно проучване на нефинансовите предприятия, публикувано от ЕЦБ в петък, анкетираните също съобщават за „динамично търсене“, като производството е ограничено от недостиг на материали и компоненти. Те отчитат „рязко по-високи“ вносни цени, въпреки че очакват натискът върху заплатите да остане умерен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още