IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната се възстановява с най-бързия темп от три години

Подобряването на бизнес активността в сектора на услугите е придружено от почти рекордно разширяване на производството

12:57 | 21.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването на частния сектор в еврозоната се движи с най-бързите си темпове от повече от три години този месец, тъй като силното възраждане в доминиращата индустрия на услугите в блока добави тласък към вече подобряващия се производствен сектор, съобщи Ройтерс.

След бавен старт на ваксинационните програми в региона темпът се ускорява, което позволява някои ограничения, наложени с цел спиране на разпространението на коронавируса, да бъдат премахнати.

С отварянето на повече бизнеси или поне адаптирането им към мерките индексът на мениджърите по поръчките (PMI), разглеждан като добро огледало за икономическото здраве, се изкачи до 56,9 пункта през май от 53,8 пункта през април.

PMI PMI

Това е най-високото му ниво от февруари 2018 г., оставайки над границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Резултатите са и по-високи от очакваното по-умерено увеличение до 55,1 пункта, прогнозирано в анкета на Ройтерс.

Икономиката на блока ще се разшири с 1,4% през това тримесечие, сочи проучване на Ройтерс от миналата седмица, според което прогнозите за останалата част от годината са понижени от миналия месец.

„Мерките за ограничаване на вируса бяха облекчени през май до най-ниските нива от октомври миналата година, подкрепяйки особено забележимото подобряване на бизнес активността в сектора на услугите, което беше придружено от поредното почти рекордно разширяване на производството“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

PMI за сферата на услугите се повиши до 55,1 пункта от 50,5 пункта през април, много над средната прогноза от 52,3 пункта в анкетата на Ройтерс. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2018 г.

В същото време преработващата промишленост преживява пандемията много по-добре от сектора на услугите, тъй като фабриките до голяма степен останаха отворени.

PMI в сферата на производството се понижи от рекордно високите 62,9 пункта през април до 62,8 пункта този месец, но надхвърли прогнозата на Ройтерс за 62,5 пункта.

Надеждите за разпространението на ваксините и оптимизмът, че най-лошото от пандемията е зад гърба ни, повиши цялостния оптимизъм до най-високото му ниво, откакто IHS Markit започна да събира данните през юли 2012 г. Съставният индекс за бъдещата продукция се повиши до 69,7 пункта от 68,9 пункта.

В по-тесен план Германия и Франция отчетоха подобряване на икономическата активност в частния сектор, допълва Bloomberg.

германия германия

Двете най-големи икономики в Европа постигнаха сериозно възстановяване на сектора на услугите през май, което доведе до техния икономически подем дори когато фабриките изпитваха затруднения, съобщи Bloomberg.

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) от Германия и Франция показаха подобряване на икономическата активност в частния сектор, като компаниите бяха все по-уверени, че скоро ще могат да оставят пандемичната криза зад себе си. Услугите в двете страни се разшириха с най-бързите темпове от 10 месеца.

Производството обаче загуби инерция в Германия и се ускори слабо във Франция. Германските фабрики все повече забелязват „закъснения на доставките, които ограничават производствените нива“, коментира заместник-директорът на IHS Markit Фил Смит.

Френските фирми се сблъскаха със сходни закъснения и също срещнаха затруднения да наемат достатъчно допълнителен персонал, който да поддържа натоварването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още