IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ добавя 174 000 работни места през януари

Възходящият импулс в заетостта е воден от сектора на услугите, където увеличението на работните места достига 156 000, според данните на института ADP

17:28 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

През януари американските компании са добавили повече работни места от прогнозните оценки на анализаторите - знак, че пазарът на труда в САЩ постепенно се подобрява, докато броят на заразените с Covid-19 започна да намалява, съобщава Bloomberg.

Новите работни места са се увеличили със 174 000 през изминалия месец, показват данните на института ADP, публикувани по-рано днес. Средната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори е за ръст от 78 000.

Данните предполагат, че пазарът на труда може да започне да поема възходящ курс след спада в заетостта през декември. Ръстът при работните места може да получи допълнителен тласък от разпространението на ваксините срещу коронавирус, довеждайки до премахване на ограничителните мерки в щати като Ню Йорк и Калифорния.

Докладът на ADP предхожда месечния отчет за работните места на Министерството на труда, който трябва да бъде публикуван в петък. Очакванията на анализаторите са за ръст на работните места в частния сектор от 105 000.

работни работни

Възходящият импулс в заетостта е воден от сектора на услугите, където увеличението на работните места достига 156 000, според данните на ADP. Броят на работните позиции в производството в същото време нараства с 19 000, като тук водещ сектор е строителството.

„Гледайки напред, първоначалното отваряне на някои щати трябва да осигури умерен ръст на работните места“, коментира в бележка до клиентите Иън Шепърдсън, старши икономист в Pantheon Macroeconomics.

Увеличението засяга компании от различен размер. Средните предприятия добавят най-много работни места – 84 000.

Проучването на ADP обхваща компании, които разполага общо с 26 млн. работници в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още