IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ е разкрил двойно повече работни места от очакваното

През последния месец на 2021 г. компаниите в страната са наемали служители с най-бързия темп от седем месеца насам

17:02 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:</em><em>&nbsp;Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Броят на новооткритите работни места  в частния сектор в САЩ е достигнал 807 хил. през декември, което е над двойно повече спрямо прогнозите, сочат данните на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) , цитирани от CNBC.

През последния месец на 2021 г. компаниите са наемали с най-бързия темп от седем месеца насам въпреки нарастващите опасения около увеличилия се брой на новозаразените с коронавирус. За сравнение – през май 2021 г. броят на новоназначените е бил 882 хил.

Резултатът през декември е бил двойно по-голям спрямо прогнозираните от Dow Jones 375 хил. души и спрямо данните за ноември, когато новонаетите са били 505 хил. души. За предпоследния месец на 2021 г. статистиката бе ревизирана в посока надолу от 534 хил. души.

В много от секторите има назначени нови кадри, но водещ е секторът на развлеченията с 246 хил. нови служители. Търговията, транспортът и съоръженията са допринесли със 138 хил., а професионалните и бизнес услуги – със 130 хил. Новонаетите в образованието и здравеопазването са наброявали 85 хил. души.

С най-голям ръст в броя новоназначени са били професиите от сектора на услугите - 669 хил. В производството показателят е бил на ниво от 74 хил. души, докато в строителството – 62 хил. души.

Ръстът в разкриването на работни места е предшестван от месец на рязко покачване на дела новозаразени с коронавирус, което поднови страховете от забавяне на икономиката.

Данните на ADP обаче са до средата на декември - това е преди ескалацията в броя на положителните случаи.

„През декември пазарът на труда се подсили, след като спадовете от делта варианта избледняха и ефектът от омикрон предстоеше да се види“, каза главният икономист в  ADP Нела Ричърдсън. „Ръстът е широкообхватен, като производителите на стоки отбелязаха най-силното си повишение през годината, а секторът на услугите поведе ръстовете“, допълни Ричърдсън.

Статистиката е публикувана два дни преди доклада на американското правителство за пазара на труда извън земеделския сектор. Консенсусните прогнози на Dow Jones са за ръст от 442 хил. броя.

Компаниите с 500 или повече служители са открили най-много нови работни места – 389 хил. броя, докато средните предприятия са добавили нови 214 хил. броя. Компаниите с под 50 служители са допринесли с 204 хил. броя.
Бързият темп на растеж отразява тенденцията в седмичните заявления за помощи при безработица в САЩ, които се движат на най-ниските си нива от над 50 години насам.

В същото време заетостта продължава да е далеч под предпандемичните равнища. Дори след като безработицата спадна от пандемичните 14,8% до сегашните 4,2%, има около 3,6 млн. по-малко заети американци спрямо февруари 2020 г. Работната сила също е намаляла с близо 2,4 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още