IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните компании в ОАЕ съкращават работни места с най-бързи темпове от 10 години

Негативен ефект върху бизнес доверието оказват по-ниските цени на петрола и затрудненията на пазара на недвижими имоти

12:22 | 05.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Компаниите от частния сектор в Обединените арабски емирства извън петролния сектор съкращават работни места с най-бързи темпове от почти десетилетие, тъй като по-ниските цени на петрола и затрудненията на пазара на недвижими имоти влошават доверието на бизнеса, съобщава Bloomberg.

Индексът, измерващ заетостта в емирствата, падна до 47,5 пункта през миналия месец, което е най-ниското му ниво от август 2009 г. според доклад, изготвен от IHS Markit за Emirates NBD PJSC.

Докато икономическият растеж в ОАЕ, втората по големина арабска икономика, се очаква да се ускори до 3,1% през тази година от приблизително 2,9% през 2018 г., то отслабването на цените на петрола и затишието на пазара на недвижими имоти оказват натиск върху работните места. Цените на недвижимите имоти в Дубай - търговски и туристически център на региона, са се понижили с около 22% от края на 2014 г. според данни на Банката за международни разплащания.

Близо 9% от анкетираните в бизнес проучването твърдят, че имат по-ниска численост на персонала в сравнение с януари.

„Някои фирми съобщават, че работят с минимално ниво на персонал, за да намалят разходите“, се посочва още в доклада.

Пазарът на труда в Саудитска Арабия също е под натиск. Индексът на заетостта в най-голямата арабска икономика е на най-ниското си ниво от близо пет години. По-малко един процент от фирмите в проучването са посочили, че са увеличили наемането на персонал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още