Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Чехия се отклонява от курса на Европа за разхлабена парична политика

Ще стъпваме много предпазливо, за да сме сигурни, че няма да подкопаем крехкото икономическо възстановяване, увери гуверньорът на централната банка

Чехия се отклонява от курса на Европа за разхлабена парична политика

Снимка: Bloomberg

Чехия може да повиши лихвените проценти до два пъти тази година, каза гуверньорът на централната банка Иржи Руснок, отклонявайки се от глобалната тенденция за провеждане на свръхразхлабена парична политика за борба с кризата с Covid-19, съобщава Bloomberg.

Руснок предвижда засилване на икономическия растеж през втората половина на годината отчасти благодарение на напредъка по отношение на ваксинациите. Той прогнозира, че безработицата в страната, която е най-ниската в Европейския съюз, също се очаква да остане слаба, което ще продължи да оказва натиск върху потребителските цени.

Подобно на други държави в цяла Европа, чехите блокираха своите индустрии за търговия на дребно и хотелиерство, за да овладеят пандемията. Икономиката, зависима от износа, продава автомобили, електроника и други стоки от Германия до Китай, за да стимулира икономическия растеж.

 „Ще стъпваме много предпазливо, за да сме сигурни, че няма да подкопаем крехкото икономическо възстановяване, като действаме твърде рано или затегнем паричните условия твърде бързо“, каза Руснок в интервю. „Освен това, перспективите за постепенно повишаване на лихвените проценти все още са валидни и ние ще прецизираме основно времето“, обясни банкерът.

Чешките политици се отклоняват от своите колеги в еврозоната и Централна Европа, които удължават паричното облекчаване, за да подкрепят растежа и да поддържат ниски разходи за държавно финансиране.

Държавата с 10,7 милиона души население все още има повече свободни работни места, отколкото са хората, търсещи работа, което запазва ръста на цените над целта от 2% на централната банка. Недостигът на работна ръка води до повишаване на заплатите и няма да изчезне, когато правителството приключи програмите за облекчение, твърди гуверньорът на централната банка.

„Влязохме в кризата с много динамична икономика, която дори показа някои признаци на прегряване, особено на пазара на труда и до известна степен в цените на недвижимите имоти“, каза той. „Така че нашият инфлационен потенциал е несравнимо по-висок от този в еврозоната“, каза той.

И все пак, по-силната крона и рисковете за възстановяване означават, че лихвените проценти вероятно няма да се повишат три пъти тази година, както се посочва в прогнозата на централната банка за ноември, каза Руснок.

„Темпът на нормализиране на лихвения процент може да бъде приблизително в съответствие с нашата прогноза, но целият процес ще бъде леко забавен във времето“, каза той.

Фискална помощ

Чехите се открояват в Европа, като отхвърлят неконвенционалните парични инструменти. Относително ниският публичен дълг и излишъкът на ликвидност в банките помагат за финансирането на рекордни бюджетни дефицити без количествено облекчаване.

Въпреки че доходността на държавния дългосрочен дълг е скочила най-много в Европа през последните три месеца и е по-висока от тази в Гърция, Руснок не вижда нужда банката да започва покупки на активи. „Доходността все още е ниска, като отрицателните реални лихви са под тези в еврозоната“, каза той.

Политиците обсъждат нестандартни инструменти, за да ги подготвят, ако е необходимо, но те биха ги използвали само за да изпълнят целта си за запазване на ценовата и финансовата стабилност, каза той.

"Това не е табу за нас", каза той. „Но със сигурност не е нещо, за което бихме мислили като политически ход в обозримо бъдеще“, обясни той.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво на Чехите!
Дани и други се светнат да затегнат паричните политики. Ако дават кредити само за бизнес цели, а не за финансови операции ще дръпнат доста напред.
1
 
6
 
2
преди 1 месец
Еми браво на Чешкия гуверньор, време е да започне нормализирането на паричната политика и да се даде цена на капитала. За съжаление не вижда кога другите банки ЕЦБ, ФЕД и други чифути ще направят това.
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е ще повишават лихвите, обаче спокойно ще си взимат и евра с нулева лихва.

Още от Новини
Бизнес активността в еврозоната продължава да свива и през февруари