IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия вероятно ще трябва да повиши лихвите до много над 5% заради инфлацията

Въпреки че рискът от стагфлация е реален, икономическото забавяне може да не е толкова лошо, смята заместник-гуверньорът на централната банка Марек Мор

13:52 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Преди избухването на войната в Украйна централните банкери посочиха, че почти са приключили със затягането на паричната политика и че може да започнат да я разхлабват в края на 2022 г.<em> Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Преди избухването на войната в Украйна централните банкери посочиха, че почти са приключили със затягането на паричната политика и че може да започнат да я разхлабват в края на 2022 г. Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чехия вероятно ще трябва да повиши лихвите до "много над 5%", за да забави инфлацията, въпреки че войната в Украйна води до рискове за икономическия растеж в Европа. Това заяви заместник-гуверньорът на централната банка на Чехия Марек Мора, цитиран от Bloomberg.

Той посочи, че вероятно би подкрепил увеличение от половин процентен пункт на основната лихва на следващото заседание на банката, което предстои да се състои на 31 март. Към момента основната лихва е на ниво от 4,5%. Мора добави още, че след това повишение би подкрепил и увеличение на показателя, "доколкото високо е необходимо".

В интервю във вторник Мора заяви, че централните банкери трябва да успокоят нарасналото вътрешно търсене, тъй като недостигът на работна ръка води до ръст на исканията за по-високи заплати и мотивира гражданите да харчат повече.

"Очаквам дебат за още едно лихвено повишение и въпросът е колко голямо ще е то. Евентуално смятам, че сегашните условия ще ни принудят да преминем към лихви много над равнището от 5%", каза банкерът.

Чешкият регулатор бе един от първите, който предупреди за дългосрочните инфлационни рискове, предизвикани от затварянията заради пандемията и проблемите с веригите на доставки. Въпреки общото увеличение от 4,25 процентни пункта на лихвата от миналия юни насам, централната банка прогнозира, че ръстът на потребителските цени може да достигне около 13-14% през лятото. За сравнение - към февруари потребителската инфлацията е достигнала 11,1 на сто, което е 24-годишен връх.

Преди избухването на войната в Украйна централните банкери посочиха, че почти са приключили със затягането на паричната политика и че може да започнат да я разхлабват в края на 2022 г.

"Въпреки че рискът от стагфлация е реален, икономическото забавяне може да не е толкова лошо, основно защото имаме много затегнат пазар на труда", заяви Мора, който допълни, че спестяванията на домакинствата са големи, а хората продължават да харчат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още