IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия запази лихвите непроменени и намали перспективите за скорошно увеличение

Инфлацията се забавя, но остава над целта от 2% на централната банка

17:52 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Чехия запази лихвените проценти непроменени, след като едно от най-смъртоносните огнища на коронавирус помрачи перспективите за парично затягане по-късно тази година, съобщи Bloomberg.

Страната с 10,7 милиона души население може да е първата в Европейския съюз, която да повиши лихвите, тъй като икономиката е близо до пълна заетост, а фискалните стимули поддържат инфлацията над целта от 2%.

Но чешката централна банка наскоро постави под съмнение собствената си прогноза за повишение през това лято, тъй като правителството продължава частичното икономическо блокиране, а някои призовават разходите по заеми да останат ниски. 

чехия чехия

Централната банка задържа основната лихва на ниво от 0,25% в сряда, както се очакваше, а инвеститорите ще следят предстоящата пресконференцията на гуверньора Иржи Руснок за всякакви улики каква ще бъде бъдещата монетарна политика.

 „Чешката банка вероятно ще отбележи още веднъж, че несигурността относно бъдещите епидемиологични събития е висока“, каза анализаторът Мелани Фишингер от Commerzbank преди решението за лихвения процент. „Следователно спекулациите с повишаване на лихвите в края на второто тримесечие и началото на третото тримесечие вероятно ще бъдат прибързани“, допълни той.

Чешкият премиер Андрей Бабиш, който се изправя пред избори през октомври, заяви в понеделник, че централната банка трябва да поддържа ниски разходи по заемите, за да подпомогне икономическото възстановяване от пандемията.

Опитът на министър-председателя да окаже натиск върху централната банка привлече вниманието, защото се случи точно след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика срив на местния пазар, като уволни управителя на централната си банка.

Гуверньорът Руснок коментира изказванията на Бабиш, заявявайки, че по закон централната банка не може да приема инструкции от политиците и трябва да следва основното си задължение за осигуряване на ценова стабилност.

Повечето магазини и услуги в страната са затворени от месеци, но експортно ориентираната производствена индустрия остава отворена и недостигът на работници продължава да повишава заплатите и цените.

Централната банка по-рано прогнозира три увеличения на лихвените проценти тази година, започвайки през второто тримесечие, но банкерите вече сигнализират, че ще изчакат, докато пандемията бъде ограничена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още