IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният петък доведе до неочакван ръст на продажбите на дребно на Острова

Обемът на продажбите на дребно през ноември, включително около Черния петък, е скочил с 1,4% спрямо октомври

15:03 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания бележат по-голям ръст от очакваното през ноември, подкрепени от промоциите на Черния петък. Въпреки това положението като цяло остава слабо преди Brexit, който ще се случи след по-малко от три месеца, коментира Ройтерс.

Обемът на продажбите на дребно през ноември, включително около Черния петък, е скочил с 1,4% спрямо октомври, задминавайки всички прогнози в анкета на Ройтерс сред икономисти, които сочеха ръст от 0,3%.

Разглеждайки трите месеца до края на ноември обаче, което изглажда месечната волатилност, продажбите са се увеличили само с 0,4% спрямо предишния период – най-слабият ръст от април насам.

Повишението в продажбите през ноември, отчетено от Националната статистическа служба в четвъртък, контрастира с изявленията на някои водещи търговци на дребно, които се изказаха разочароващо за тазгодишния Черен петък.

Онлайн търговецът на дребно Asos например публикува предупреждение за продажбите си, тъй като търговията през ноември се е оказала под очакванията. В същото време собственикът на модния търговец на дребно Primark заяви, че пазарът е бил „предизвикателен“ миналия месец.

Според статистическата служба продажбите на стоки за домакинствата са скочили с 5,3% през ноември на месечна база, което е най-голямото им увеличение от края на 2013 г.

Онлайн продажбите, като дял от общите, са надвишили 20% за пръв път, каза още службата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още