Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Чешката централна банка продължава серията покачвания на лихвата

Основният лихвен процент в страната се увеличава с един процентен пункт до 3,75%

Чешката централна банка продължава серията покачвания на лихвата

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешката централна банка отново повиши лихвения процент, става ясно от публикация на страницата на финансовата институция. Новият размер на лихвата ще влезе в сила на 23 декември 2021 г.

По време на днешното си заседание бордът на банката е решил основната лихва да бъде увеличена с един процентен пункт. Така от 2,75% показателят става 3,75%. Това е поредното увеличение на лихвата от август тази година. Досега основният лихвен процент бе на нива, близки до нулата.

Повишението на показателя е по-високо от очакваното. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха лихвата да бъде увеличена със 75 базисни пункта до 3,50%, а затягането на политиката да продължи и в началото на следващата година.

Още по темата

Към момента централните банки както в развитите, така и в развиващите се икономики започнаха да затягат своите парични политики в опит да контролират покачващите се цени, докато глобалната икономика се възстановява от затварянията, предизвикани от пандемията миналата година.

С решението си чешката централна банка се присъединява към редица други европейски банки, които повишиха лихвите. Миналата седмица Английската централна банка изненада пазара и анализаторите, като увеличи лихвения процент с 15 базисни пункта до 0,25%. Преди нея Комисията по парична политика и финансова стабилност към Норвежката централна банка (Norges bank) взе същото решение и така лихвеният процент се вдигна на 0,5%, което е ръст от 25 базисни пункта.

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши пандемичната ѝ програма за закупуване на ценни книжа PEPP да приключи в края на март 2022 г., но остави лихвите без промяна. В началото на месеца обаче президентът на банката Кристин Лагард предупреди, че има ли условия за покачване на лихвите, „ЕЦБ няма да се колебае да действа“.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Южна Корея повиши лихвите до най-високото равнище от средата на 2019 г.