Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Член на АЦБ: Подкрепата за икономиката трябва да продължи

Уместно е да оставим настоящата подкрепа за паричната политика поне за няколко тримесечия и вероятно повече, казва Гертян Влиге

Член на АЦБ: Подкрепата за икономиката трябва да продължи

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Според високопоставен член на Английската централна банка (АЦБ) регулаторът трябва да поддържа стимулите си на паричната политика и през следващата година. Неотдавнашното покачване на инфлацията вероятно ще бъде временно, каза Гертян Влиге, който е член на комитета по парична политика на централната банка, в реч пред Лондонското училище по икономика в понеделник. 

Още по темата

„Мисля, че е уместно да оставим настоящата подкрепа за паричната политика поне за няколко тримесечия и вероятно повече", каза Влиге, цитирана от Ройтерс. Следващото заседание на АЦБ е на 5 август.

Ако е необходимо затягане на паричната политика, няма да се изисква много, каза централният банкер, защото неутралният лихвен процент в момента е на ниско ниво. през август ще бъде последната за Влиге, преди да напусне АЦБ. В националната икономика неутралният лихвен процент описва лихвения процент, при който икономиката нито би била тласкана, нито забавена.

През юни инфлацията във Великобритания се повиши до 2,5 процента - най-високото ниво от август 2018 г. АЦБ, която се стреми към двупроцентно поскъпване на икономиката, запази ключовия си процент на 0,1 процента, тъй като счита поскъпването като временно.

Освен това обемът на текущата програма за закупуване на ценни книжа остана на ниво от 895 млрд. британски лири. В момента финансовите пазари предполагат, че централната банка ще повиши основния лихвен процент до 0,25 процента до август следващата година.

С оглед на нарастването на инфлацията наскоро в централната банка се разгоря дебат за бъдещето на икономическата помощ. Въпреки че членът на ръководството Джонатан Хаскел ясно отхвърли идеята за ранна корекция на курса, двама от колегите му от комитета по паричната политика сигнализираха, че е време да се помисли за спиране на икономическата помощ, стартирана по време на кризата заради коронавируса.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката