Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Coinbase ще излезе на борсата в средата на април

Анализатори очакват общата оценка при борсовия дебют да достигне над 100 млрд. долара

Coinbase ще излезе на борсата в средата на април

Снимка: Bloomberg LP

Определена е датата за дългоочакваното борсово излизане на Coinbase. Дебютът на нюйоркския бенчмарк Nasdaq ще се състои на 14 април, както обяви в четвъртък (местно време) в Сан Франциско Coinbase. Най-голямата американска платформа за търговия с криптовалути възнамерява да пусне за продажба 114,9 милиона акции под символа "COIN" на Nasdaq, стана ясно от по-ранна информация, подадена до американската комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Още по темата

Това обаче не е класическо IPO, а така нареченото директно пласиране без подкрепата на инвестиционни банки и предварителен процес на ценообразуване. Coinbase се възползва значително от възхода на криптопазара - дори и малко преди премиерата си на фондовия пазар. Наскоро групата беше оценена от инвеститорите на най-малко 67,6 млрд. долара. Анализаторите смятат, че при борсовия дебют е възможна обща оценка от над 100 млрд. долара, предава DPA.

Появата на Coinbase на борсата вероятно ще бъде крайъгълен камък по пътя към по-широкото приемане на криптовалутите като клас активи. Coinbase е основана през 2012 г. и се използва от над 43 милиона души в над 100 държави.

При директното листване не се изисква наличие на поематели, което спестява на компанията високите такси. Акциите се пласират директно на фондовата борса без обичайната процедура за ценообразуване.

Coinbase следва пътя на редица компании, избрали директно листване вместо традиционно IPO. Spotify беше първата по-голяма технологична компания, поела по този път през 2018 г. След това Slack, Palantir и Asana последваха примера, а команията за игри Roblox се очаква да осъществи директното си листване през следващия месец.

Компанията публикува плановете си за публична търговия на нейни акции в края на февруари, след като попълни и подаде необходимите документи до SEC, в които разкри финансовите си резултати за 2020 г.

Според документите, предоставени на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, приходите на Coinbase Global през 2020 г. са били за 1,27 млрд. долара, а нетната печалба е била в размер на 322 млн. долара.

През март Coinbase беше принудена да осъществи многомилионно плащане. Американският регулатор по дериватите CFTC глоби крипто платформата със 6,5 милиона долара. Причината са фалшиви, заблуждаващи и неточни доклади за трансакции с цифрови активи, включително биткойни, между януари 2015 г. и септември 2018 г., заяви тогава органът.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 3 седмици
Think ! Пише си го:
"Най-голямата американска платформа за търговия с криптовалути"
2
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Колко да е голяма .... binance е 10 пъти по голяма.

Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април