Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Commerzbank: Драги продължава да влияе на европейската инфлация

Aко той прокара спешно необходимите реформи и върне родината си на крака икономически, ЕЦБ вече няма да се чувства под натиск да крепи Италия, смята икономистът Йорг Кремер

Commerzbank: Драги продължава да влияе на европейската инфлация

Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP

Почти две години след като Марио Драги напусна Франкфурт, бившият управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още оказва влияние върху инфлацията в еврозоната чрез ролята си на италиански премиер. Това посочва главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер, цитиран от Bloomberg. 

Aко той прокара спешно необходимите реформи и върне родината си на крака икономически, ЕЦБ вече няма да се чувства под натиск да крепи Италия”, посочва икономистът в доклад. 

Още по темата

Но докато успехът на неговия основен икономически ремонт остава под въпрос, Италия е много вероятно да остане обвързана от свръхниските разходи за заеми, посочва Кремер. Това ще принуждава ЕЦБ да държи паричната политика разхлабена, рискувайки ускоряващата се инфлация да се укрепи.

“Италия ще остане зависима от помощта на ЕЦБ, която ще гарантира ниски разходи за държавно финансиране с покупки на облигации с отрицателни основни лихвени проценти”, казва Кремер, според когото действията на Драги “все още влияят на инфлацията”.

Управляваната от Кристин Лагард ЕЦБ миналата седмица обяви, че намалява умерено темпа на извънредни покупки на облигации, отразявайки стабилното възстановяване в европейския регион. От банката също така ревизираха прогнозата си за инфлацията, но според тях е твърде рано да се каже дали временният ръст на цените ще има по-дългосрочни ефекти.

Макар че общата инфлация в Италия се очаква са е средно само 1,5% тази година, според проучване на Bloomberg, в Германия тя ще е 2,9%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите