IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID ограниченията затрудняват Китай да изпълни целта си за 5,5% ръст на БВП

Спадът в търсенето на финансиране е основният проблем, с който страната трябва да се справи, посочва съветник на Китайската народна банка

16:00 | 25.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ефектите, свързани с пандемията от Covid-19 през последните месеци, затрудняват Китай да изпълни целта си за 5,5% годишен икономически растеж, заяви съветник на Китайската народна банка, добавяйки, че проикономическите политики, включително емитирането на специални облигации, може да започнат скоро.

Икономиката на Китай може да се възстанови силно през втората половина на годината, „но остават трудностите за целта от 5,5%,“ изтъква Уан Имин, съветник на Комисията по паричната политика към централната банка н страната, цитиран от Bloomberg. 

Китай може да обмисли мярка за стимулиране на икономиката чрез въвеждане на специални държавни облигации, които няма да се считат за финансов дефицит, добавя той.

Неговите коментари са предхождани от потвърждението на китайския президент Си Дзинпин, че целта на Пекин за брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде постигната въпреки опасенията на икономистите, че строгите политики срещу коронавируса ще потопят икономиката.

Широко се спекулира, че Китай може отново да емитира специални държавни облигации. Правителството продаде облигации на стойност 1 трилион юана (150 милиарда долара) през 2020 г., за да плати за мерките за борба с пандемията, но не емитира нито една през 2021 г.

Уан, който помага за изработването на паричната политика на Китай, каза, че спадът в търсенето на финансиране е основният проблем, с който страната трябва да се справи.

„Настоящата парична политика се фокусира върху стабилизиране на ликвидността, а инструментите на политиката са по-структурни, което изпращат сигнал на пазара да се справи с разхлабената парична среда и да поддържа финансова стабилност, доколкото е възможно“, изтъква съветникът, добавяйки, че пазарната ликвидност „ е в изобилие.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
ми то и в ес е тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ще я постигнете бе, как няма да я постигнете.Колкото каже партията, толкова ще постигнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още