Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цветослав Цачев: Рисковете пред акциите на европейските банки остават

Brexit няма да е причината за проблеми в банковата система, а само катализатор на събитията, смята главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА

Brexit удари най-силно акциите на банките в Европа. Изненадващият резултат от референдума във Великобритания не прерасна във финансова криза, защото не носи преки загуби за банките. През 2008 г. те бяха ударени от обезценката на инструменти, свързани с ипотечния пазар и лоши кредити. Гръцката криза през 2012 г. донесе загуби за банките, които държаха държавния дълг на страната.

Brexit не носи такива рискове, поне не веднага, пише главният инвестиционен консултант на инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев.

През следващите няколко месеца обаче ще се усетят признаците на икономическа криза, която ще бъде съпроводена от растеж на лошите кредити и неплатените ипотеки. Този проблем в момента е оценяван от инвеститорите, когато говорим за реакцията на пазарите след референдума.

Дали е време за покупка на банкови акции?

През последната седмица цените на банковите акции паднаха с 20-30%. Ликвидна криза беше малко вероятна, предвид готовността на централните банки да налеят пари при първи признаци на колапс на междубанковия пазар.

Изменение на цените на банковите акции в Европа

Графика: ЕЛАНА Трейдинг

Възниква въпросът - дали силният спад за изминалата седмица е добра възможност за покупка на банкови акции?

Това е така, ако пазарът отчиташе само краткосрочните рискове, посочва Цачев.

Графиката показва, че инвеститорите обръщат внимание и на други фактори. Повечето банки поевтиняват значително от началото на годината, дори без изненадващия ефект на Brexit. Тази разлика е причина за предпазливост особено при растящите рискове от икономическо забавяне. Джордж Сорос, например, предупреждава за рецесия в Европа след референдума.

Какво се случва с банковите акции по страни?

Италия – определено е страната с най-очевидни проблеми, където се намекна за държавна подкрепа за банките. Правилата на ЕС обаче не позволяват това да се случи в момента. Банките имат около 200 млрд. евро необслужвани кредити, от които 85 млрд. не са отписани. Проблемът не е само в липсата на капитал, а и в бизнес модела на сектора в страната.

Още по темата

Франция – банките отчетоха загуби от инвестиции в петролния сектор и от експанзията в Русия. На местния пазар има проблем с лихвените маржове, който е общ за Европа и се дължи на лихвената политика на ЕЦБ. Качеството на активите е задоволително и френските банки биха били добра възможност за дългосрочна инвестиция, ако се избегне икономическо влошаване.

Германия – Deutsche Bank е синоним на прекалено много деривати в баланса си. Представянето й зависи в голяма степен от ситуацията на пазарите, в допълнение към икономическите рискове, които са общи за всички банки в Европа.

Великобритания – икономическият спад от няколко процента плюс реалната опасност от срив на пазара на недвижими имоти са най-големите рискове пред банките в страната. Това може да постави допълнително под съмнение капиталовата им позиция, която не е лоша в момента.

Brexit няма да е причината за проблеми в банковата система, а само катализатор на събитията. Стрес тестовете, които трябва да се направят тази година, са напът да се окажат напълно реална ситуация.

Банките на Италия и Великобритания, както и Deutsche Bank, трябва да се избягват като краткосрочна инвестиция, въпреки че акциите им паднаха много. Френските банки изглеждат като по-добра възможност за търговия на евентуалното възстановяване на сектора от гледна точка на по-малкия риск. Трябва да се има предвид, че негативното развитие на икономиките в ЕС може много бързо да превърне краткосрочната тенденция на възстановяване на акциите в по-сериозен спад, предупреждава Цветослав Цачев.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
"Brexit няма да е причината за проблеми в банковата система"

ПРИЧИНАТА ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ БАНКОВ КОЛАПС Е В АЛЧНОСТТА И ОПИТА ЗА БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИ ЗАЛОЖИЛИ НА БРИТАНСКАТА ЛИРА В ОЧАКВАНЕ КУРСА И ДА СКОЧИ СЛЕД КАТО РЕФЕРЕНДУМА В АНГЛИЯ ПРИКЛЮЧИ С ОСТАВАНЕ В ЕС!

Над 85 % от залозите се оказаха губещи!!

Натотоварените с тази валута инвеститори няма да успят да задържат дълго в тези позиции.

Продължаващата обезценка на лирата и нуждата от оборотни средства в един бъдещ момент ще отприщи цунами на разпродажби което тотално ще срине ЛИРАТА!!

МОМЕНТА ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛ!
КРИЗАТА ОЩЕ НЕ Е СТИГНАЛА ДО СВОЯ АПОГЕЙ.

ТОЙ ПРЕДСТОИ!
2
 
1
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
тази статия е силен бай сигнал за мене!

Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел