IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се съберем в Синтра, че да си кажем истината

Ерата на ултраниска инфлация едва ли ще се завърне, смятат управителите на големите трима сред централните банки

19:25 | 29.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Понякога пътуването и физическото отдалечаване може да са единственото, което да ни помогне да погледнем дадена ситуация по-трезво и реалистично.

Централните банкери не са изключение от това правило, тъй като явно им трябваше да пропътуват известно разстояние, а на някои - да прелетят над цял океан - за да се срещнат в Синтра, Португалия и да погледнат истината в очите.

Тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) провежда годишната си среща в малкото селце Синтра, чиито замъци са сгушени сред гъстотата на португалската зеленина. На събитието присъстват и председателите на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли и на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

По време на финансов форум ръководителите на "тримата големи" сред централните банки - ЕЦБ, АЦБ и Фед - се обединиха около мнението, че "ерата на ултраниска инфлация едва ли ще се върне", както коментира управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

"Има сили, които бяха освободени в резултат на пандемията, в резултат на този огромен геополитически шок, пред който сме изправени в момента, които ще променят картината и терена, на който оперираме", каза Лагард.

Пауъл сподели мнението й, като изтъкна, че икономиката в момента "е много по-различна спрямо периода преди пандемията", като има "по-висока инфлация, много шокове на предлагането и силни инфлационни двигатели по света".

Ситуацията, описана от банкерите, е реалност за домакинствата и фирмите от месеци насам, в които нагласите и покупателната им способност продължава да бъдат потискани и свивани от силния инфлационен натиск.

Затова и ръководителите на централните банки за пореден път се заканиха да предприемат по-сериозни действия.

банки банки

Пауъл пое ангажимент бързото покачване на цените да не стане вкоренено, като допълни, че няма да позволят "преминаване от среда на ниска инфлация към такава на висока".

По думите му щатската икономика е в "много добра форма" и Фед може да свие инфлацията до 2%, като едновременно с това поддържа стабилен пазара на труда.

"Надяваме се ръстът да остане положителен. Като цяло щатската икономика е в добра позиция да издържи на по-затегната парична политика“, коментира Пауъл.

Бейли от АЦБ също изрази готовност за промяна на паричната политика по начин, който да компенсира инфлационното покачване на заплатите. Той обясни, че няма цифра, обхващаща такова увеличение на заплащането, която да отговаря на целта на АЦБ да контролира покачването на цените.

Според него нарасналата производителност трябва да бъде част от това, което подхранва увеличението на заплатите - индикация, че работодателите може да осигурят увеличение, което няма да разтревожи централните банкери.

"Ако всички се опитат да надвият инфлацията... не можем да избегнем, че това ще създаде условия за вторични ефекти. Виждаме, че част от напрежението намалява. Изглежда днес повече хора са съгласни с мен, отколкото бяха преди няколко месеца", коментира Бейли, визирайки свое изказване от началото на годината, което предизвика вълна от недоволство.

"Затова ще променим паричната политика, за да компенсираме това. Трябва да го направим, с което казваме, че колкото повече се покачват (заплатите - б.а.), толкова по-високи ще трябва да са лихвите", обясни управителят на АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още