IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да заложиш на еврото - запазено място за Титаник?

Според някои анализатори предстои главоломно потъване на единната европейска валута спрямо долара

11:21 | 02.10.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да заложиш на еврото - запазено място за Титаник?

В навечерието на днешното редовно заседание на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) валутните анализатори размишляват върху възможността да се включат във вече пренаселения пазар на залози върху еврото, пише CNBC.

От началото на годината единната валута, споделяна от 18-те държави членки на еврозоната, е на еднопосочно пътешествие на юг. ЕЦБ разширява своя счетоводен баланс, докато централните банки в САЩ и Великобритания обмислят как да променят курса на ултрагъвкавата си парична политика.

Вчера еврото се търгуваше на двугодишно дъно от 1,2571 долара преди курсът да се покачи до 1,2621 долара. Незадоволителните данни за германската промишленост върнаха курса на еврото до 1,2589 долара. Във вторник единната валута слезе до 26-месечно дъно спрямо британската лира.

От началото на годината еврото губи 8,22% от стойността си спрямо долара. Американските пари пък наскоро изкачиха 4-годишен връх спрямо кошница от валути. Еврото е напът да запише най-лошият си годишен спад от 2005 г. насам. През септември пък еврото отчете най-голямото си месечно понижени от февруари 2013 г.

Ръководителят пазарни анализи в Monex Europe Ранко Берих смята, че еврото ще се срине главоломно. „Дълга позиция спрямо еврото е все едно да си запазиш място на Титаник“, посочва анализаторът.

Главният икономист на Capital Economics Джон Хигинс предрича курс от 1,15 долара за едно евро до края на 2016 г. заради разминаващите се посоки на паричната политика на ЕЦБ и на Федералния резерв на САЩ.

Мнозина анализатори прогнозират, че днес президентът на ЕЦБ Марио Драги само ще разясни програмата за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи, която обяви през септември, и няма да намалява още лихвите или да стартира количествени улеснения.

През изминалата седмица късите позиции срещу еврото нараснаха за пореден път, сочат данни на Федерална комисия за търговия със стокови фючърси. Анализаторите смятат, че инвеститорите купуват долари за сметка на еврото, като трейдърите спекулират с времевата рамка на първото покачване на лихвите в САЩ.

Анализаторите смятат, че курсът на еврото ще върви само надолу. Техническият анализ на експертите на ADS Securities обаче сочи, че еврото може да запише лек отскок в следващите няколко сесии. Ето защо трейдърите с краткосрочен хоризонт трябва да бъдат внимателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
Драги бил казал, че еврото няма да изчезне хахано ще изчезне заедно с ЕС - тази измислена "държава"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
...а Кристалинка днес на препитванео се изцепи, че ЕС бил на първо място в света!хаха - ама по какво? - по некадърност и корупция! ... и лакомия (щото от лакомия знаете кои го създадоха, тези, или тази, която го брани със зъби и нокти, нейната страна да печели, а другите като нас да са губещи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
Знаех си или предчуствах, но ме водеше здравия разум преди почти 3г. да си направя 3-годишен депозит в долари ( на много изгодна лихва и не в КТБ:) Нямам спестявания в евро, а в лв са минимални за спешни нужди :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Нормално е да се предположи, че в най-скапаната държава институциите ще са най-скапани. Те са свързани в кръг нещата. Но в останалите държави по на запад не бих казал, че би било същотото положението. Не е нормално да сравняваш БГ с коя да е държава от ЕС. Ние просто нямаме аналог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 9 години
Ами ние видяхме нашата БНБ каква я свърши...сто пъти по-добре да я нямаше. Така е и за всичките ни Бг институции - никакво доверие и никаква работа не ни вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ами ... мисля, че фактите са очевидни : една централна банка, не е в състояние да отговори с политиките и действията си на специфичните индивидуални нужди на вс. отделно взета икономика от съюза. Единна централна банка може да обслужва общо икономическо пространство, което отговаря на модела на една НАЦИОНАЛНА икономика, същото важи и за останалите политики и институти, свързани с икономическата среда. В този си вид функционирането на съюза е възможно най-контра продуктивно: или тр. да се върнем към възможно най-хлабавата форма на взаимоотношения , под формата на общ пазар и с независими национални икономически политики и институти (вкл. ЦБ) , или да се върви към най- дълбокия модел на интеграция (условно казано едно-национална икономика). Какви са условията за да се върви по пътя на втория сценарий отделна тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ако правилно съм разбрал тезата ти, моя отговор е следния: В случай, че целта на експеримента в който живеем в момента е да установим дали икономиката на ЕУ може да се свие до размерите на Германската такава, мисля че сме на път да потвърдим това допускане, от което обаче не следва нищо добро, напротив би произтекъл разпад на системата. Като говорим за работещи и неработещи подходи, основния извод от европейската криза за мене е, че определен субект/държава има смисъл да се отказва от независима икономическа, емисионна и монетарна политика и тези права да ги делегира на някаква външна структура, САМО тогава, когато са на лице гаранции, че тази външна структура, при изпълнение на функциите си би действала в интерес на съответния субект/държава, точно както биха действали едни аналогични национални институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"конструкция на принципа : орел, рак и щука, "е по-печеливша от конструкцията "ракета ", когато става въпрос за харчене на обществен ресурс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 14
SSIW
преди 9 години
Европа се оказа едно недоносче, другари и другарки ! Какво имаме зад този етикет Европа ? Еднопосочни интереси, стратегическа визия и цели, обединен визионерски елит или конструкция на принципа : орел, рак и щука, политическо късогледство , дребни сметки и сервилничещи феодали, вместо пълнокръвен и жизнеспособен елит? Kоя от двете картинки наблюдаваме в Европа? Как по-точно този разпадащ се и импотентен Франкенщайн ще отстоява интересите си и ще си съперничи със смазаната политическа и икономическа система на англ-саксонското пространство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 18
lyusien
преди 9 години
До 1 Хайде бе И кога ще се срути европейската икономика Днеска утре или в други ден Европа е икономически конкурент на САЩ и изобщо нямат намерение да ги тупат по рамото Още по вече че става въпрос за пари Я помисли малко Ти готов ли си да тупаш някого по рамото и тои да ти взема пари Не бих казал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още