Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Дания отчете най-голямото икономическо свиване от финансовата криза насам

Безработицата в страната нараства с над 5% на месечна база през април

Дания отчете най-голямото икономическо свиване от финансовата криза насам

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Дания отбеляза най-голямото си свиване от времето на глобалната финансова криза през първото тримесечие на тази година, съобщава Bloomberg. В същото време страната отчита скок от над 5% на безработицата през април. 

Още по темата

Датската икономика се свива с 2,1% на тримесечна база и с 0,3 на сто на годишна основа, което надминава по-оптимистичните първоначални прогнози. Въпреки това спадът в Дания е значително по-умерен спрямо този в еврозоната.

Други данни показват, че сезонно изгладеният показател за безработицата скача с 5,1% през април от 3,6 на сто за март. Брутното ниво нараства до 5,4 на сто.

Дания беше една от първите европейски държави, които въведоха ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса и спряха голяма част от икономиката си още в средата на март, като сега тя е една от първите, които започнаха постепенно възстановяване.

Въпреки стимулиращия пакет на стойност над 400 млрд. крони (60 млрд. долара), правителството на Дания прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5,3% през тази година.

„Все още не сме стигнали пика при безработицата“, заяви старшият икономист на Danske Bank Лас Олсен. Според него все пак има признаци, че икономиката вече е започнала своето възстановяване през май.

В сряда (27 май) Датската централна банка публикува резултатите от стрес тестовете, които направи на местните кредитори, които показаха, че финансовите институции могат да се сблъскат с недостиг на капитал по-късно тази година в размер до 24 млрд. долара.

Банковият регулатор, който беше принуден да преразгледа своите тестове заради пандемията, предупреди, че някои по-малки банки ще изостанат от капиталовите изисквания, ако икономиката потъне в продължителна рецесия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поне имаше няква спаведливост при тази световна криза-всички изядоха дървото.

Още от Новини
Турската лира възстанови част от загубите си за годината през юли