IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания понижи ключови лихви, но запази фиксирания курс спрямо еврото

Централната банка сви лихвения си процент по депозитите до -0,2% от -0,05% и този по кредитирането до 0,05% от 0,2%

19:13 | 19.01.15 г.
Дания понижи ключови лихви, но запази фиксирания курс спрямо еврото

Дания стана поредната европейска страна, която понижи лихвените си проценти в опит да намали инвеститорския интерес в местната валута.

Датската централна банка сви лихвения си процент по депозитите до -0,2 на сто от -0,05 на сто и този по кредитирането до 0,05% от 0,2%.

През мината седмица кроната отчете силен ръст спрямо еврото, след като инвеститорите потърсиха убежище на фона на рязкото поевтиняване на единната валута спрямо швейцарския франк. Очаква се лихвената ставка под нулата да отслаби привлекателността на деноминираните в датските крони валутни активи на инвеститорите, търсещи малкото останали убежища с максимален рейтинг ААА в Европа.

Решението на Датската централна банка дойде в навечерието на заседанието Изпълнителния съвет на Европейската централна банка в четвъртък. Очаква се базираната във Франкфурт институция да представи на обществеността плановете си за покупки на държавен дълг с цел стимулиране на икономическата активност.

Основната роля на Датската централна банка е да поддържа стабилността на валутния курс на кроната спрямо еврото, да осигури стабилност на износителите и да поддържа инфлацията ниска и стабилна. Институцията обикновено проследява ходовете по отношение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, като независимите решения са сведени до минимум.

Към края на търговия на Стария континент в понеделник едно евро се разменя за 7,4342 крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още