IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания увери, че няма да премахне фиксирания курс на кроната спрямо еврото

Паричната ни политика е в услуга на датската икономика, заяви гуверньорът на централната банка

15:41 | 13.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания увери, че няма да премахне фиксирания курс на кроната спрямо еврото

Датските централните банкери увериха за пореден път пазара в ангажимента си да запазят плаващия в определени тесни граници курс на кроната спрямо еврото, намеквайки обаче за възможността за допълнително намаляване на основния лихвен процент или за интервенции на валутните пазари.

"Ние сме в състояние и сме готови да направим всичко, за да защитим фиксирания курс", заяви гуверньорът на централната банка Ларс Роде.

Натискът върху датската валута се повиши, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да приложи по-агресивна парична политика под формата на масивно печатане на пари – т.нар. количествени улеснения, изпращайки надолу курса на еврото.

Опасенията на инвеститорите се задълбочиха, когато Швейцарската централна банка неочаквано реши да се откаже от тавана на франка спрямо единната валута, изпращайки в паника пазарите и причинявайки огромни загуби за мнозина.

Въпреки това Роде изключи подобен сценарий за страната, заявявайки, че фиксирането на валутата е в услуга на датската икономика и в момента.

"Фиксираният курс е крайъгълният камък на икономическата политика на Дания и се радва на много широка подкрепа", каза той в Лондон.

"Има eдна долна граница на отрицателни лихвени проценти, но не сме я достигнали още. Няма прилив на желание сред датчаните за покупка на чуждестранна валута... Разполагаме с всички инструменти, за да се справим със ситуацията. Ние сме в състояние и сме готови да го направи", добави той, цитиран от WBP Online.

Освен процентни съкращения и интервенции на валутните пазари, Датската централна банка е решила да преустанови и издаването на държавни облигации. По този начин институцията се стреми да отблъсне чуждестранните инвестиции в датски активи, които биха засилили още повече кроната.

По време на следобедната търговия в Европа в петък едно евро се разменя за 7,4604 крони.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Тя и Швейцария уверяваше, че ще запази курса от 1,2, но не стана. След решението на Швейцарската национална банка, всички национални банки в света загубиха кредита си на доверие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още