Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Данните за работните места в САЩ разочароваха за втори пореден месец

Те са с 9,9 млн. по-малко спрямо нивата преди пандемията

Данните за работните места в САЩ разочароваха за втори пореден месец

Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на трудовия пазар в САЩ разочарова за втори месец през януари със скромен ръст на работните места, който подчертава запазващите се трудни перспективи за милиони безработни и подкрепя призивите за още стимули, предава Bloomberg.

Работните места извън земеделието са нараснали само с 49 хил. след ревизирането към понижение на декемврийския спад до 227 хил., сочи доклад на министерството на труда. Безработицата е намаляла до 6,3%, след като още хора са напуснали трудовия пазар.

Данните за януари може да засилят доводите за осезаем пакет от мерки за облекчаване на икономиката по време на пандемията. Президентът Джо Байдън предлага пакет от мерки на стойност 1,9 трлн. долара, но много републиканци предпочитат да се изчака с допълнителната помощ, за да може икономиката да поеме пакета от мерки на стойност 900 млрд. долара от декември.

По-слабите от очакванията данни отразяват спадовете в търговията на дребно, транспорта и складовете, както и в хотелиерството и ресторантьорството, докато други индустрии са постигнали скромен ръст. Новите данни за работните места са в контраст с по-силните данни за икономиката през последно време, включително ръст на промишленото производство и на жилищното строителство.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 105 хил. нови работни места извън земеделието и безработица от 6,7%. Прогнозите за работните места са варирали от спад с 250 хил. до ръст с 400 хил.Американската икономика е изгубила 9,3 млн. работни места през 2020 г., сочат ревизирани данни.

Още по темата
Ограниченията за икономиката и бизнеса се смекчават, но опасенията от по-заразните щамове на вируса може да ограничат активността на потребителите. Чувствителни към пандемията сектори като забавленията и хотелиерството вероятно ще останат потиснати, докато широко разпространение на ваксините позволи силни разходи за услуги.

Средното почасово заплащане е нараснало с 0,2% спрямо предходния месец и с 5,4% на годишна база. Тези данни бяха трудни за интерпретиране по време на пандемията предвид мащаба и разпределението на изгубените и спечелените работни места. Средните отработени часове за седмица са нараснали до 35 спрямо 34,7.

Заетостта остава с 9,9 млн. работни места под нивата преди пандемията. Почти 40% от безработните са без работа от 27 седмици нагоре. Тази група, известна като трайно безработни, почти не се е променила спрямо декември и достига малко над 4 млн. души.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бюджетният дефицит на САЩ се свива с 69% през април на годишна база