IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта в частния сектор на САЩ вдъхнаха оптимизъм

Заплащането в страната пък е нараснало в по-висока степен от първоначално обявената

16:40 | 07.03.12 г.
Данните за заетостта в частния сектор на САЩ вдъхнаха оптимизъм

Темпото на създаване на работни места от частните работодатели в САЩ през февруари се ускори над очакванията, сочи изследване на Automatic Data Processing Inc. и Macroeconomic Advisers LLC, цитирано от Ройтерс.

Частният сектор е добавил 216 000 работни места през миналия месец, докато предварителните прогнози бяха за ръст от 208 000. Данните за януари пък бяха коригирани до 173 000 нови работни места при първоначално обявени 170 000.

Броят на новонаетите в сектора на услугите е нараснал със 170 000 души, а в производството – с 21 000. 

Съобщението идва преди петъчния по-обширен ключов доклад за пазара на труда, в който ще бъдат предоставени данни за заетостта както в частния, така и в държавния сектор.

„Това наистина предполага, че се движим в правилната посока“, заяви Бет Ан Бовино, главен икономист за САЩ в международната рейтингова агенция Standard & Poor's. „То подкрепя очакванията за още 200 000 работни места в доклада от петък. Числата за работните места насочват към оздравяване“, добави тя.

Заплащането в страната през четвъртото тримесечие пък е нараснало в по-висока степен от първоначално обявената, става ясно от съобщение на американското министерство на труда.

На годишно приравнена основа ръстът на разходите за труд се е ускорил до 2,8% при оповестени 1,2% през миналия месец. Очакванията на икономистите за показателя, който се следи отблизо от американския Федерален резерв за белези на инфлация, бяха той да остане без промяна.

За третото тримесечие ръстът също бе коригиран в посока към повишение до 3,9%, макар първоначалните данни да бяха за спад от 2,1%.

Производителността пък е нараснала с 0,9%, след като най-напред бе обявен ръст от 0,7%. Очакванията на анализаторите бяха за корекция до 0,8% ръст.

Ръстът на производителността се забавя след ускореното му темпо при излизането от рецесията от 2007-2009 г., което предполага, че бизнесът ще трябва да наеме допълнителен персонал, за да увеличи производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още