IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датската централна банка допуска по-ниски стойности на основната лихва от -0,75%

Колкото по-ниски са лихвите, толкова по-ограничено е тяхното въздействие, признава управителят на датския банков регулатор Ларс Роде

11:37 | 19.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седалището на Централната банка на Дания в Копенхаген.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Седалището на Централната банка на Дания в Копенхаген. Снимка: Ройтерс

Дания достигна рекорда на Швейцария с най-ниския основен лихвен процент в света - минус 0,75%. Но би било погрешно да се предполага, че е достигнат някакъв вид лимит по отношение на долната граница, съобщава Bloomberg, цитирайки управителя на регулатора Ларс Роде.

„Очевидно е, че има лимит за това колко ниски могат да бъдат лихвите“, заяви Роде в Копенхаген в сряда (18 септември). „Но ние сме централната банка с най-голям опит с отрицателните лихви и все още не сме намерили най-ниския възможен лихвен процент“, добавя той. 

Дания, която използва паричната политика, за да задържи кроната, привързана към еврото, използва отрицателни лихви по-дълго от всяка друга държава, след като за първи път сви базовия си процент под нулата през 2012 г.

Роде подчерта, че ще мине известно време, преди да стане възможно лихвите отново да бъдат положителни, имайки се предвид задължението на централната банка да следи действията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Роде призна, че колкото по-ниски са лихвите, толкова по-ограничено е тяхното въздействие.

„Съгласен съм с идеята, че ефектът от паричната политика е ограничен в световен мащаб“, сподели той в интервю. „Дали лихвите са -0,4% или -0,5% вероятно няма да има голяма промяна за икономиката. Но провеждаме парична политика спрямо валутния курс. И тук това има ясно влияние. "

Дания намали лихвата по депозитите с 10 базисни пункта на 12 септември, следвайки последните мерки за стимулиране на растежа от страна на ЕЦБ. Роде каза, че „като общо правило“ Дания винаги ще следва ЕЦБ.

Използването на отрицателни лихви предизвика критиките на банкерите, които се оплакват, че традиционните им бизнес модели не се използват. Банковата индустрия в Дания се надяваше, че механизмът за обслужване на разплащателни сметки, който позволява на кредиторите да поставят излишните пари при нулев процент от централната банка, може да бъде разширен, особено след като ЕЦБ въведе двустепенния модел.

Но Роде отхвърли молбите на банкерите. Също така той постави под въпрос оплакванията от пенсионните дружества, че настоящият паричен климат дискриминира застрахователите.

„Повечето страни имат причина да използват ниски или отрицателни лихвени проценти и трансмисионният механизъм преминава между пазарите на акции чрез банковата система“, посочва Роде. „Но е вярно, че има последици за пенсионните спестявания“, признава централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
osoitza
преди 4 години
отрицателните лихви имат и друг страничен ефект - демотивират хората да работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още