IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датските банки могат да се сблъскат с недостиг на капитал от 24 млрд. долара

Стрес тестове на Датската централна банка показват, че в страна има кредитори, които ще изостанат от капиталовите изисквания, ако страната изпадне в трайна рецесия

23:01 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предпазните буфери на някои от най-големите банки в Дания са подложени на сериозен натиск, тъй като кризата с COVID-19 предизвика исторически икономически спад в глобален мащаб, съобщава Bloomberg.

Стрес тестовете, публикувани от Датската централна банка в сряда, показват, че може да се наложи кредиторите да издадат до 160 млрд. крони (24 млрд. долара) до 2022 г., за да поддържат нивото на минималното изискуемия собствен капитал и приемливи задължения – показател, известен като MREL, който е предназначен да абсорбира загуби. 

„През следващите години няколко банки със системно значение ще трябва да издават нови дългови инструменти, свързани с MREL, за да продължат да отговарят на изискванията“, посочват от централната банка на страната в анализ на финансовата стабилност в Дания за полугодието.

Банковият регулатор, който беше принуден да преразгледа своите тестове заради пандемията, каза също, че някои по-малки банки ще изостанат от капиталовите изисквания, ако икономиката потъне в продължителна рецесия. Подобен спад отговаря на най-сериозния от трите сценария, предвидени от банката.

Резултатите от стрес тестовете увеличават вероятността банките да не изплащат дивиденти за 2020 г. или да започнат програми за обратно изкупуване на акции, предупреждава в бележка до клиенти Томас Ескилдсен, анализатор в Handelsbanken.

Danske Bank, най-големият кредитор в Дания, е сред най-напредналите в скандинавския регион по отношение на издаването на съвместими с MREL облигации, най-вече под формата на „непривилегировани“ първостепенни дългови инструменти.

През първото тримесечие датските банки регистрираха най-големите обезценки след финансовата криза от 2008-2009 г. Централната банка заяви, че кредиторите със среден размер сега са изложени на сериозен риск, тъй като пандемията оказва по-голям натиск върху различните видове малки предприятия, за които се грижат.

Стабилността на финансовата система на Дания няма да бъде застрашена от срива на кредиторите със среден размер, каза централната банка.

Банките са изправени пред значителни загуби, тъй като много от клиентите им изоставят бизнеса си. За да предотврати кредитна криза, Дания изключи през март основното капиталово изискване - антицикличния буфер, за да освободи около 200 млрд. крони за заеми.

Финансовият регулатор е информирал банките да не използват допълнителния капитал за бонуси или дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още