IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Финансовата система в еврозоната не бе засегната от войната

Според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн руската инвазия е предизвикала „тектоничен шок" в световния геополитически и икономически ред

14:40 | 06.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Финансовата система в еврозоната досега се справя добре с последиците от войната в Украйна. Засега въздействието върху финансовата стабилност е сравнително ограничено, подчерта заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос на конференция в сряда.

Пазарите като цяло функционират добре, каза Де Гиндос. Въпреки че някои банки със силна пряка експозиция към Русия са засегнати от кризата, икономическите щети не оказаха значително въздействие върху европейската банкова система като цяло, каза той.

„През първите седмици след инвазията отчетохме видими последици за финансовата интеграция в еврозоната, които се дължаха основно на пазарите на облигации. Обявяването на санкции срещу Русия доведе - поне в началото - до леко разминаване в доходността по държавните и корпоративните облигации в държавите от еврозоната. Това доведе до отстъпление на показателите за финансова интеграция в еврозоната, отразени например чрез показателя за конвергенция на цените на активите в еврозоната. Но добрата новина е, че оттогава този показател частично се е възстановил. И, което е важно, тези движения далеч не се доближават до онези, които наблюдавахме по време на световната финансова криза и в началото на пандемията“, каза испанецът.

За разлика от случилото се през март 2020 г., сега хората не се втурнаха да се запасяват с пари в брой. Макар че бяха засегнати както банки, така и небанкови институции - особено малкото, които имат големи преки експозиции към Русия и Украйна - икономическите последици не оказаха значително въздействие върху банковата или финансовата система на ЕС като цяло. Първоначалната реакция на цените на акциите на банките от еврозоната предполагаше много по-силно въздействие, отколкото сигнализираха техните преки експозиции, които възлизаха на по-малко от 1% от активите на банките. Това говори за много по-големи опасения по отношение на растежа и инфлацията и за влиянието на конфликта, който ги засилва, смята Де Гиндос.

Според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн руската инвазия е предизвикала „тектоничен шок" в световния геополитически и икономически ред. Той обяви, че Европейската централна банка ще направи „всичко необходимо, за да гарантира финансовата стабилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още