IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Инфлацията може да се забави с по-малко от очакваното през 2022 г.

ЕЦБ прогнозира, че през 2022 г. инфлацията ще отстъпи до 1,7 на сто и ще представи актуализирани прогнози през декември

15:59 | 05.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос донякъде отслаби очакванията, че инфлационният скок в еврозоната ще се забави значително през следващата година. Въпреки че инфлацията несъмнено ще се забави през 2022 г., интензивността на спада може да не е това, което очаквахме преди няколко месеца, каза испанецът пред телевизия Onda Cero в петък. 

През септември икономистите на ЕЦБ прогнозираха инфлация от 1,7% за 2022 г., която се очаква да спадне до 1,5% през 2023 г. Инфлацията в еврозоната се повиши до 4,1% през октомври - най-високото ниво от над 13 години. Експертите очакват допълнително ускорение. ЕЦБ, която се стреми към инфлация от два процента, ще представи актуализирани прогнози през декември.

Испанецът вече предупреди по-рано, че централната банка ще трябва да остане бдителна и да следи възможните вторични ефекти, като увеличение на заплатите. Той посочи, че високата инфлация почти не е оказала влияние върху заплатите досега.

Но заместник-гуверньорът на ЕЦБ предупреди увеличенията на заплатите да не се обвързват с процента на инфлация, който се повиши значително тази година след пандемията. Той посочи, че някои страни в Европа имат съответни регулации за пенсиите и заплатите в публичния сектор.

Според германския директор на ЕЦБ Изабел Шнабел пък банката е стигнала до заключението на последното си заседание, че има основателни причини да се смята, че инфлацията в еврозоната ще се забави „видимо“ през следващата година.

През лятото испанецът вече заяви, че в ЕЦБ трябва да следят много внимателно възможните вторични ефекти, като по-голям натиск при преговорите за заплати или индексирането на пенсиите и заплатите в публичния сектор. „Защото, разбира се, временната инфлация не трябва да се превръща в структурна инфлация. Засега няма доказателства за това, но трябва да останем бдителни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още