IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Инфлацията няма да се забави толкова бързо, колкото очаквахме

Проблемите с веригите на доставки и покачващите се цени в енергията са сред рисковете, които тежат на показателя

14:39 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Akos Stiller/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Ускоряващата се инфлация в еврозоната няма да е толкова преходна, колкото първоначално се очакваше. Такова мнение изрази за пореден път заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

„Инфлацията няма да е толкова краткотрайна, колкото се прогнозираше само преди няколко месеца“, заяви банкерът по време на събитие на UBS. "Причините [за това] са много прости. Първо, проблемите с доставките са още тук и са по-устойчиви, отколкото ние и много други очаквахме в миналото. Цените в енергията ще продължат да са доста високи“, каза де Гиндос.

Това е поредният път, в който заместник-председателят на ЕЦБ прави такова изказване, с което контрира твърдата позиция на гуверньора на банката Кристин Лагард, че инфлацията няма да се задържи дълго. Във вторник Лагард увери гражданите на еврозоната, че банката е отдадена на целта си за постигане на ценова стабилност.

Прогнозите на финансовата институция са ускорението на цените да остане на равнище над 3% и през 2022 г. и ще се забави под дългосрочната цел от 2% в края на годината. Във връзка с това Де Гиндос посочи, че има вероятност инфлацията в еврозоната да бъде под целевото равнище през 2023 и 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още