IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Инфлацията в еврозоната няма да е толкова краткотрайна

Според заместник-председателя на ЕЦБ една от големите променливи пред инфлацията остава развитието на пандемията

20:15 | 21.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ускоряващата се инфлация в еврозоната няма да е толкова краткотрайна, както първоначално се предполагаше. Това мнение изрази заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

„Нашата инфлация е по-устойчива и да кажем, не толкова временна, както очаквахме“, каза Де Гиндос в интервю за радио COPE.

Очакванията на ЕЦБ са ускорението на цените да остане на равнище над 3% и през 2022 г., като падне под дългосрочната цел за 2% в края на годината.

„Пред прогнозите на банката обаче има големи променливи като например развитието на пандемията“, посочи заместник-председателят.

Де Гиндос, който даде положителен резултат за коронавирус на 11 декември, заяви, че е преборил болестта и тестът му опреди два дни е негативен.

През последните дни редица централни банки станаха обект на критика от икономисти и инвеститори заради оптимистичните си виждания за покачването на цените. ЕЦБ бе сред финансовите институции, които също залагаха, че инфлацията ще забави своя темп на ускоряване. В началото на месеца председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ръстът в цените може би вече е достигнал своя връх и че той ще се забави през следващата година.

Последните данни за ноември обаче показаха, че годишната инфлация в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната продължава да се ускорява. Тази в еврозоната се е ускорила до 4,9% през ноември 2021 г. спрямо 4,1% предходния месец, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. През ноември 2020 г. показателят е бил на ниво от -0,3%. Годишната инфлация в ЕС е достигнала 5,2% през ноември спрямо 4,4% през октомври. За сравнение през ноември миналата година показателят се е равнявал на 0,2 на сто.

През миналата седмица, когато някои от най-големите централни банки по света проведоха последните си заседания за годината, бяха взети важни решения за паричната политика в различни точки на света. Банката на еврозоната потвърди, че пандемичната ѝ програма за закупуване на ценни книжа PEPP ще изтече в края на март 2022 г. Турската централна банка очаквано занижи лихвите. Централната банка на САЩ заяви, че ще удвои темпа, с който намалява програмата на покупки на държавни ценни книжа и ипотечни облигации до 30 млрд. долара на месец. Така програмата ще бъде прекратена в началото на 2022 г. Голямата изненада за седмица дойде от Английската централна банка, която повиши лихвения си процент за пръв път от началото на пандемията.

Решенията на банките от миналата седмица показаха, че за финансовите институции към момента много по-голям проблем се очертава да бъде не покачването на цените, а разпространението на новия вариант на коронавируса омикрон. Бързото нарастване на броя новозаразени с коронавирус доведе до въвеждането на ограничения в редица европейски страни. Данните на СЗО сочат, че към момента омикрон щамът е засечен в поне 90 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
начи не бъркайте лихви по депозитите с лихви по кредитите. лихвите по депозитите ще стават още по отрицателни, а лихвите по кредитите още по положителни, а средата между тях - още по голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Който чака ниски лихви за съжаление ще получи студен душ,така се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още