IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Покачването на заплатите крие рискове за инфлационните перспективи

ЕЦБ има готовност да приспособи всичките си инструменти, за да се стабилизира инфлацията до равнище от 2%, увери зам.-гуверньорът Луис де Гиндос

21:30 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През последните дни Европейската централна банка (ЕЦБ) промени начина и тона, с който говори за инфлацията. Докато през предходните месеци централните банкери упорито настояваха, че покачването на цените постепенно ще се забави през 2022 г., сега ЕЦБ направи една поправка от типа „Може и да сте прави, но ние сме по-прави“. Прогнозите в момента са инфлацията на Стария континент да се задържи на високи равнища за по-дълго от очакваното, но все пак да се забави. Тези виждания бяха потвърдени от заместник-гуверньора на ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от пресслужбата на ведомството.

„Инфлацията се ускори рязко през последните месеци и допълнително ни изненада през януари, достигайки 5,1%. Основна причина за това са увеличилите се разходи за енергия, които качват цените в много сектори, както и поскъпналите храни. Има вероятност инфлацията да остане по-висока за по-дълго, отколкото преди очаквахме, но ще се забави през тази година“, посочи Де Гиндос.

Той обаче призна, че има рискове пред тези перспективи. „Инфлацията може да се окаже по-висока, ако ценовият натиск се прехвърли към по-високи от очакваните увеличения на заплатите, или ако икономиката се върне към пълния си капацитет по-бързо от прогнозираното“, посочи Де Гиндос.

Той увери, че ЕЦБ има готовност да приспособи всичките си инструменти на паричната политика, както е подходящо, за да се стабилизира инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Банкерът повтори взетото решение на заседанието на ЕЦБ в началото на месеца за постепенно свиване и прекратяване на покупките на нетни активи по пандемичната програма PEPP.

Това, заради което ЕЦБ често бе обект на критики в последните месеци, бе фактът, че няма изглед скоро лихвите да бъдат повишени с цел да се озапти покачването на цените – ход, който вече бе предприет от Английската централна банка (АЦБ) и за който сигнализира Федералният резерв на САЩ.

Изглежда обаче, че това е напът да се промени.

„При правенето на сравнения, трябва да си припомним, че еврозоната се намира на различен етап от икономическия си цикъл, както когато и избухна пандемията. Затова е естествено, че централните банки по света няма задължително да започват да покачват лихвите по едно и също време“, посочи Де Гиндос, като напомни, че за да се случи лихвено повишени на Стария континент, то трябва да са налице няколко условия.

Колкото до ръста на европейската икономика, от ЕЦБ очакват, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се възстанови силно през 2022 г. В следващите три години растежът на БВП на еврозоната ще надмине дългосрочното си средно повишение.

„Докато реалният БВП се е върнал на предпандемични нива в последното тримесечие на 2021 г., растежът стана умерен през този период и икономическата активност може да остане забавена в началото на тази година“, посочи още централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още