IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Рентабилността на банките в еврозоната може да отслабне

Отрицателните лихви на ЕЦБ не са причина за слабостта, смята вицепрезидентът на банката

16:34 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рентабилността на банковия сектор в еврозоната е ниска и отслабването на икономическия растеж може допълнително да намали перспективите за сектора, заяви във вторник вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

„Влошаването на очакванията за икономическия растеж може да намали перспективите за рентабилност на банковия сектор в еврозоната, допринасяйки за структурни слабости", посочи Де Гиндос.

На конференция в Рим той отбеляза, че отрицателните лихви на ЕЦБ не са причина за слабостта, тъй като досегашната супер разхлабена парична политика е имала неутрален ефект върху печалбите на банките.

"Въпреки това, общите въздействия от негативните лихви върху банковия сектор трябва да бъдат внимателно наблюдавани, особено защото балансът на тези ефекти ще зависи от това колко дълго ще останат процентите на отрицателна територия", добави вицепрезидентът на ЕЦБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още