IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията на цените на производител в Китай отслабва през юни

От друга страна инфлацията на потребителските цени се е ускорила на годишна база

11:00 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската заводска дефлация е отслабнала през юни, докато инфлацията на потребителските цени се ускори.

Спадът в индекса на цените на производителите се сви до 3% през миналия месец от 3,7% за май, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро, публикувани в четвъртък. Индексът на потребителските цени се е повишил с 2,5% на годишна база след 2,4-процентов ръст през предходния месец. к к

Намаляването на дефлацията при цените на производител показва, че възстановяването продължава да постига бавен напредък, докато ръстът на потребителската инфлация се дължи главно на ръст в цените на храните, а не на по-голямо общо търсене.

Според служителите на статистическото бюро спадът в дефлацията на цените на производител през юни се дължи на факта, че „международните цени на суровините се повишиха, вътрешното производство непрекъснато се възстановява, а пазарното търсене продължи да се подобрява“. От своя страна базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, се е забавила до 0,9%.

Забавянето на дефлацията може да осигури подкрепа за печалбите на компаниите, които са намалели с над 19% през първите пет месеца на годината спрямо година по-рано.

„Поредица от временни фактори повиши цените на храните през юни, като цените на свинското месо нараснаха с почти 82% поради по-бавното производство, строгите изисквания за предотвратяване на разпространението на епидемията и намаляващия внос“, съобщиха от Националното статистическо бюро. Свинското е ключов елемент в кошницата за потребителски цени в страната, а цените на едро отново започнаха да нарастват през юни.

Сериозни наводнения се случиха наскоро на много места в Китай, а клъстер на коронавируса в най-големия пазар на хранителни стоки на едро в Пекин предизвика временен недостиг на зеленчуци в някои райони, съобщиха служителите на статистическото бюро.

 „Наводненията могат да увеличат донякъде цените на зеленчуците, но въздействието върху инфлацията на потребителските цени вероятно ще бъде преходно“, казва Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA. „Индексът на потребителските цени трябва да бъде умерен до под 2% през втората половина на годината, тъй като подобрението в предлагането на свинско месо трябва да доведе до нормализиране на цените му“, каза тя.

„За политиците предизвикателството е как да подкрепят възстановяването на частното търсене, което изостава досега, и да предотвратят балони, било то в цените на жилищата, фондовите борси и суровините“, коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още