IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Япония достигна двугодишен връх през март

Централната банка на страната подобри прогнозите си за икономическия растеж през настоящата и следващата финансова година

15:29 | 26.04.13 г.
Дефлацията в Япония достигна двугодишен връх през март

Потребителските цени в Япония през март, с изключение на тези на пресните хранителни продукти, са се понижили с 0,5% в сравнение със същия месец на 2012 г., съобщиха от японското статистическо бюро, цитирано от Bloomberg.

Това представлява ускоряване до двугодишен максимум, след като през февруари дефлацията в страната бе едва 0,3%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха ускоряване на дефлацията до 0,4%.

Данните само подчертават сложността на задачата, с която се е заел новият управител на Японската централна банка Харухико Курода, който обеща да направи всичко възможно да постигне годишна инфлация от 2%.

Дефлацията се задържа в страната вече в продължение на 15 години.

По-късно японската централна банка съобщи, че е подобрила прогнозата си за ръста на реалния брутен вътрешен продукт през настоящата и следващата финансова година, които приключват съответно на 31 март 2014 г и 31 март 2015 г. Очакванията са японската икономика да се разшири с 2,9% през тази финансова година и с 1,4% през следващата, докато през януари предвижданията бяха за ръст от съответно 2,3% и 0,8%.

За 2015 г. прогнозата е за ръст от 1,6%, се посочва в съобщението на финансовата институция.

Централната банка свързва подобряването на прогнозите с предприетото през този месец активизиране на мерките за стимулиране на икономическия растеж. Оттам обещаха да предприемат и допълнителни мерки в подкрепа на икономиката, ако това се налага.

Забавянето на ръста през следващата финансова година се обяснява с повишаването на данъците, но от банката смятат, че темпото на ръст през 2014 и 2015 финансова година ще „надхвърля потенциала на японската икономика“, който се оценява на 0,5% годишно.

От финансовата институция очакват целта за годишна инфлация от 2% да бъде почти постигната през следващата финансова година, достигайки 1,9%. За настоящата финансова година предвижданията са да бъде постигната инфлация от 0,7%, а през 2014 г. - от 1,4%, докато януарските прогнози бяха за инфлация от съответно 0,4% и 0,7%.

Ако бъде взето предвид предстоящото повишаване на ДДС, ръстът на цените ще надхвърли 2% още през следващата финансова година, тъй като той ще добави 2 процентни пункта към инфлацията през 2014 г. и 0,7 процентни пункта – към тази за 2015 г.

Разхлабването на монетарната политика ще продължи дотогава, докато инфлацията не се стабилизира на ниво 2%“, се подчертава в днешното съобщение на институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още