IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Румъния се успокоява през ноември

Инфлацията в страната навлезе на отрицателна територия заради ефекта от намаляването на ДДС

10:44 | 11.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Пазар в Абруд, Румъния. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Пазар в Абруд, Румъния. Снимка: архив, Ройтерс

Спадът на индекса на потребителските цени в Румъния се успокоява, след като заради ефекта от намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) страната навлезе в дефлация за пръв път от падането на комунистическия режим насам. Това се случва и преди новите данъчни облекчения през 2016 г., пише Bloomberg.

През ноември дефлацията се забавя до 1,1% на годишна база от 1,6% през октомври, сочат данните на Националния статистически институт на Румъния. Медианната оценка на запитаните от Bloomberg 10-ина икономисти беше за 1,2 на сто.

На месечна база се отчита инфлация от 0,3%.

Централните банкери в северната ни съседка се борят с това, което те наричат „временна дефлация“, която възникна заради понижените данъчни ставки в навечерието на изборите в края на миналата година.

През ноември Централната банка на Румъния запази основния си лихвен процент непроменен за четвърти пореден месец, подчертавайки политическите турбуленции, след като премиерът Виктор Понта подаде оставка заради протестите.

Банката прогнозира дефлация до май 2016 г., като за цялата следваща година очаква инфлация от 1,1%, като смята, че през 2015 г. ще има дефлация от 0,7%.

„Много е вероятно инфлацията да остане на отрицателна територия до средата на 2016 г. преди да се ускори до 1% през декември 2016 г.“, коментира икономистът на Erste Group Bank Димитри Дюлгеру.

Той очаква индексът на потребителските цени да се върне към целта на централната банка от 1,5% до 3,5% най-рано догодина.

През ноември само цените на хранителните стоки намаляват с 6,2% на годишна база, докато тези на нехранителните стоки нарастват с 1,5%. Освен това цените в услугите са нагоре с 2,3% спрямо ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още