IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делта вариантът на коронавируса забавя рязко създаването на работни места в САЩ

Това е лоша новина за Федералния резерв, който обмисля постепенна отмяна на пандемичните стимули за икономиката

18:09 | 03.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Новосъздадените работни места в САЩ се забавиха рязко през август, регистрирайки най-малкия си ръст от седем месеца насам. Това усложнява потенциално решение на Федералния резерв за начало на оттеглянето на паричната подкрепа до края на годината, предава Bloomberg.

Новосъздадените работни места извън земеделието са нараснали с 235 хил. миналия месец, което е значително под всички прогнози, показаха данни на министерството на труда от петък. В същото време данните за юли бяха ревизирани към повишение до 1,05 млн. работни места. Заетостта в сектора на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, които отчитаха силни ръстове през последно време, е останала непроменена на фона на разпространението на делта варианта на коронавируса и продължаващите предизвикателства пред наемането на нови служители.

Безработицата е намаляла през август до 5,2% спрямо 5,4% през юли.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 733 хил. новосъздадени работни места през август. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа спря първоначалния си спад.Основните щатски индекси започнаха петъчната сесия колебливо. Работни Работни

Забавянето на новосъздадените работни места вероятно отразява както растящите опасения от бързото разпространение на делта варианта на коронавируса, така и затрудненията пред запълването на свободните работни места. През август 5,6 млн. души са заявили, че не могат да намерят работа заради пандемията, което е ръст спрямо 5,2 млн. месец по-рано, сочат данните на министерството на труда.

Ръстът на заразените, който вече ограничи дейността на потребителите и наруши плановете за присъствено обучение в училищата и завръщане на служителите в офиса, може да е накарал компаниите да са по-предпазливи в наемането на нови служители и да е разубедила някои служители да се възползват от възможности за работа, свързана с голям брой контакти.

Новите данни може да ограничат призивите Фед да започне да натиска спирачките на паричните си стимули. Докладът може също така да подкрепи искането на президента Джо Байдън за дългосрочни социални разходи на стойност трилиони долара, след като сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин от Демократическата партия настоя тази седмица за „стратегическа пауза“ в плана.

Заетостта в сектора на развлеченията, хотелиерството и заведенията е останала непроменена през август, като работните места в ресторантите и баровете дори са намалели с 42 хил. Спадове на заетостта миналия месец са отчетени и в търговията на дребно, строителството, държавната администрация и здравеопазването.

Новосъздадените работни места са нараснали в секторите на професионалните и бизнес услуги, транспорта, складовете и промишленото производство. Заетостта в заводите се е повишила с 37 хил. работни места през август, отразявайки значителния тласък в заводите за моторни превозни средства.

Ръководители на Фед подчертават значението на месечните данни за заетостта като указание кога да започнат да ограничават изкупуването на активи. Разочароващият доклад засилва основания на данните подход на централната банка за момента, в който да започне да затяга паричната политика.

Работните места в САЩ продължават да са с 5,3 млн. под нивото си преди пандемията.

В същото време процентът на участие – делът на американците, които са заети или търсят работа, е останал непроменен миналия месец на ниво от 61,7% и остава ограничен от продължаващите затруднения с грижите за децата и притесненията от вируса.

Много икономисти и родители смятаха, че тези фактори до голяма степен ще отшумят през септември, но делта вариантът води до забавяне.

Макар че делта вариантът на коронавируса засяга възстановяването на трудовия пазар, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта в речта си на 27 август, че „перспективите за траен напредък към максимална заетост са добри“.

Привличането и задържането на служители е огромно предизвикателство за компании, вариращи от ресторанти до търговци на дребно, промишлени производители и строителни компании.

В резултат на това компании като Amazon.com повишават заплатите и предлагат еднократни бонуси за привличането на кандидати. Kohl’s обяви бонуси за почасови служители, които да работят за оператора на универсални магазини през сезона на празниците.

Почасовото заплащане расте през последните месеци, тъй като компаниите повишават заплащането, за да привличат кандидати. Общото средно равнище на почасовото заплащане е нараснало с 0,6% миналия месец, което е два пъти повече от прогнозите, въпреки че е възможно да отразява състава на заетостта през август. Средното седмично заплащане е останало непроменено през август.

Данните са публикувани малко преди официалното спиране на 6 септември на допълнителните програми за подпомагане при безработица по време на пандемията. Около половината от американските щати прекратиха помощите преждевременно в опит да преодолеят недостига на служители.

Данните за пазара на труда в отделните щати показват, че тези действия не са помогнали особено за засилване на заетостта до момента, но някои компании отдават увеличаването на кандидатите за работа на отмяната на помощите.

Безработицата е намаляла в почти всички големи демографски групи с изключение на чернокожите американци, където е нараснала до 8,8%. Това отчасти отразява повишеното участие в трудовата сила. За жените между 25 и 54 години участието е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Не е делтата, а целенасочената диктатура на либерастите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Картинката май се очертава като стагфлация,висока инфлация с нисък растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
делтата е вече демоде ... нов са пуснали ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още