IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите в Швейцарската централна банка намаляха най-силно от над десетилетие

Това може да е сигнал, че регулаторът е спрял покупките си на чуждестранна валута, смятат анализатори

17:22 | 27.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Миналата седмица депозитите в Швейцарската централна банка са намалели най-силно от над десетилетие насам - сигнал за края на програмата на банката за форекс покупки с цел отслабване на швейцарския франк,пише Ройтерс.

В последните години нивото на безсрочните депозити (влогове, за които не е необходимо предизвестие при теглене на сума, или е необходимо в много кратък срок; съставляват най-голям дял от депозитите в централната банка на страната - б.а.) се увеличаваше на почти ежеседмична база, след като централната банка закупи чуждестранна валута от търговските банки с новосъздадени франкове.

В резултат на това безсрочните депозити в търговските банки се разшириха, нараствайки с 29 млрд. франка само през тази година, когато регулаторът се стреми да спре възхода на франка като на валута убежище.

Данните обаче показаха, че нивото на този тип влогове е намаляло с 3,37 млрд. франка до 748,46 млрд. франка миналата седмица. Това е било най-голямото седмично понижение от началото на 2012 г.

Централната банка отказа да коментира причините за спада.

Според анализатори той сигнализира, че финансовата институция е спряла интервенциите и е приела скорошното поскъпване на франка, след като повиши основната си лихва на 16 юни.

"След като повиши лихвите преди две седмици, поскъпването на франка бе очаквано", коментира Максим Ботерон, икономист в Credit Suisse.

"С наближаването на инфлацията до 3%, възпрепятстването на поскъпването на франка чрез форекс покупки не би било подходяща политика. Следователно покупките на чуждестранни валути би трябвало да са в миналото", допълни Ботерон.

Друга възможна причина за движение е, че централната банка може да е намалила обема на операциите за ликвидност, след като понижи прага, над който важи негативната лихва.

Това означава, че резервите на повече банки се покриват от негативната лихва в размер на минус 0,25%, което им дава по-малко стимул да взимат пари назаем от централната банка.

Друг фактор може да е ръстът в тегленето на суми от банките от потребители, които отиват на почивка.

"Не можем да изключим и сезонните флуктуации", каза Карстен Юниус, икономист в J.Safra Sarasin. "Може търговските банки да са намалили депозитите си, тъй като домакинствата имат нужда от повече пари за сезона на пътуванията", коментира Юниус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още