IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Американската икономика е на ръба на "голяма рецесия"

Много е вероятно Фед да предизвика „дълбока рецесия“, за да охлади инфлацията, предупреждава германският кредитор

22:02 | 28.04.22 г.
<p>
	Управителят на Фед Джером Пауъл. <em>Снимка:&nbsp;Valerie Plesch/Bloomberg</em></p>

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Valerie Plesch/Bloomberg

Deutsche Bank се превърна в първата компания от „Уолстрийт“ този месец, която предупреди за задаващата се икономическа рецесия в САЩ.

Сега икономистите на германската банка прогнозират сериозна рецесия през следващите две години, тъй като Федералният резерв се стреми да охлади най-бурната инфлация от четири десетилетия насам чрез поредица от агресивни повишения на лихвите, съобщава Fox News.

„Ще станем свидетели на голяма рецесия, но нашето твърдо мнение е, че колкото по-скоро и по-агресивно действа Фед, толкова по-малко дългосрочни щети ще има за икономиката“, пишат анализаторите. 

Преди това Deutsche Bank прогнозираше „лека“ рецесия, но последните данни я принудиха да промени прогнозата си. Сега икономистите смятат, че темпът на инфлация е толкова ускорен, че Фед няма да има друг избор, освен да повиши драстично лихвите, за да смаже потребителското търсене.

„Считаме... че е много вероятно Фед да трябва да натисне спирачките още по-твърдо и, че ще е необходима дълбока рецесия, за да усмири инфлацията“, пишат анализаторите в доклада, озаглавен „Защо задаващата се рецесия ще бъде по-лоша от очакваното".

На „Уолстрийт“ растат опасенията, че Фед може неволно да предизвика рецесия, тъй като предприема по-агресивен подход към борбата с инфлацията, която достига най-високите си нива от декември 1981 г. Служителите на централната банка повишиха лихвите с четвърт процентен пункт през март и потвърдиха, че е вероятно по-рязко увеличение през следващите месеци, започвайки през май.

„Уместно е да се движим малко по-бързо“, заяви председателят на Фед Джером Пауъл миналата седмица по време на панелна дискусия на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Сега трейдърите са сигурни, че лихвите ще се увеличат с най-малко 50 базисни пункта, когато служителите на Фед се срещнат на 3-4 май. Това ще бъде първият път от 2000 г., когато централната банка на САЩ повишава лихвения процент в такава степен.

Някои икономисти смятат, че Фед е чакал твърде дълго, за да предприеме мерки срещу инфлацията, докато други изразиха опасения, че твърде бързата и агресивна реакция рискува да предизвика икономическа рецесия.

Повишаването на лихвените проценти води до по-високи лихви по потребителските и бизнес кредити, което забавя икономиката, като принуждава работодателите да намалят разходите.

Пауъл отхвърли опасенията, че по-нататъшното затягане на политиката от централната банка ще предизвика рецесия и изрази оптимизъм, че Фед може да постигне деликатен баланс при укротяването на инфлацията, без да съкруши икономиката.

Въпреки това той призна трудността на предстоящата задача и каза, че е "много важно" за служителите на Фед да възстановят ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още