Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Deutsche Bank вижда добра възможност на вторичния пазар на дългове в Китай

Китай предприема стъпки, за да привлече повече чуждестранни инвестиции към пазара на необслужвани заеми, възлизащ на 2,37 трилиона юана

Deutsche Bank вижда добра възможност на вторичния пазар на дългове в Китай

Снимак: gettyimages

На фона на нарастващите просрочени задължения и понижената ликвидност в китайските частни предприятия, националните банки оставят някои компании да се провалят. От Deutsche Bank AG виждат в това по-големи възможности за чуждестранните инвеститори в проблемни дългове, информира Bloomberg.

Китай предприема стъпки, за да привлече повече чуждестранни инвестиции към пазара на необслужвани заеми, възлизащ на 2,37 трилиона юана (344 милиарда долара). А американските инвеститори получават директен достъп до този пазар като част от търговската сделка.

"Вторичния пазар на дълга в Китай се разбива", каза Амит Хатар, управител на Deutsche Bank за региона. "Този процес ще бъде наистина интересен", добави той.

Неизпълнените задължения на китайския пазар на корпоративни облигации достигнаха рекордни нива през 2019 г., а проблемите продължават и през тази година. Китайската държавна компания Qinghai Provincial Investment Group Co. пропусна изплащане на купон върху доларова облигация през миналата седмица, а луксозния гигант за облекла Shandong Ruyi Technology Group Co.,имаше същите проблеми през миналата година.

Още по темата

„По време на световната финансова криза проблемите с несъстоятелността в Китай бяха туширани, защото банките се отзоваха на призивите за помощ, но това вече не се случва със същото темпо, тъй като кредиторите се концентрират повече върху качеството и рентабилността на активите“, споделя Хатар.

Количеството китайски необслужван дълг е една област, в която немската инвестиционна банка вижда голяма потенциална възможност, но досега основно националните фирми за управление на активи доминират на пазара.

„Купуването на дълг на вторичния пазар в Китай е трудно и не сме били особено активни в китайските неплатени кредити“, каза Хатар. „Ако броят на компаниите, изпадащи в несъстоятелност, нараства, чуждестранните фирми ще играят по-голяма роля“, добави той.

Deutsche Bank също извършва операции на вторичния дългов пазар в Индия. Според Хатар институцията е вложила „значителен размер капитал“ в сенчестия банковия сектор в Индия и е получила добра възвращаемост от риска при отпускането на заеми на компании, изпитващи затруднения.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай улеснява допълнително емитирането на корпоративен дълг