IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Поевтиняването на еврото заплашва усилията на ЕЦБ против инфлацията

Банката може да започне работа по дигитално евро в края на 2023 г., посочи Фабио Панета от ЕЦБ

13:26 | 16.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поевтиняването на еврото на валутните пазари може да заплаши усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да озапти инфлацията. Това каза представителят на банката Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

Миналия четвъртък единната европейска валута достигна най-ниската си стойност спрямо щатския долар от 2017 г. В понеделник сутринта стойността ѝ бе малко над това равнище.

euro euro

Поевтиняването на еврото оскъпява вноса на продукти и суровини, деноминирани в долари - като петрола - и увеличава вече високия ценови натиск в еврозоната.

"Внимателно ще следим движенията на действащите обменни курсове, които са значителен двигател на привнесената инфлация", посочи Вилроа по време на конференция на Френската централна банка, която той оглавява."Евро, което е поевтиняло твърде много, е против целта ни за ценова стабилност", посочи Дьо Гало.

Федералният резерв на САЩ затягат паричната политика по-агресивно спрямо ЕЦБ, за която се очаква да предприеме първото си лихвено повишение от години през юли.

По думите на Дьо Гало заседанието през юни на регулатора ще бъде "решаващо", а след него ще има "активно" лято за фронта на паричната политика.

"Темпът на последващите стъпки ще вземе предвид реалната активност и данните за инфлацията", увери банкерът, според когото лихвите трябва да достигнат поне до неутрално равнище - такова, което нито стимулира икономиката, нито ограничава растежа й.

По-рано през деня в понеделник членът  на Управителния съвет на банката Фабио Панета посочи, че ЕЦБ може да започне работата по дигитално евро в края на 2023 г.

"В края на 2023 г. може да решим да започнем реализиращ процес по разработка и тестване на подходящите технически решения и бизнес уговорки, необходими за предоставяне на дигитално евро. Тази фаза може да отнеме три години", обясни Панета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
Има много общо. Преди руснаците бягаха от долара и се насочиха към еврото. Сега и него не го щат И едни напечатани милярди няма кой да ги купи и те правят яка инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Руплата няма абсолютно никакво влияние върху Еврото, нито пък измисления и политически курс (не се търгува свободно). Едно време и официалния курс на лева беше 0.90 за долар, ама реалния...3-5 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 1 година
Поевтиняването на еврото е резултат от липсата на усилия и каквито и да е реални действия от страна на ЕЦБ да се бори с инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
corner
преди 1 година
Рублата скочи от едната страна , от другата долара - пресата е голяма . Дойде време ЕС да се бори с климата и природните стихии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Minka
преди 1 година
Отидоха им усилята да държат ливите ниско, сега нагоре, здраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още